Region

Ruše kuću Đure Jakšića

KRAGUJEVAC - Kuću u kojoj je živio umjetnik Đura Jakšić u Kragujevcu gradske vlasti planiraju da sruše radi izgradnje saobraćajnice.

Kuća u kojoj je ovaj srpski pjesnik i slikar stanovao dvije godine, dok je predavao u kragujevačkoj gimnaziji, biće srušena, a na njenom mjestu, prema najnovijim planovima nadležnih, naći će se saobraćajnica.

Slavica Đorđević, pomoćnik gradonačelnika za kulturu, kaže da će se na tom mjestu naći i obilježje posvećeno poznatom umjetniku, prenose beogradski mediji.

“Česma ili bista Đure Jakšića uz stavljanje i prigodne table o podacima kada je boravio u Kragujevcu bila bi solidan način da obeležimo prisustvo takvog jednog pesnika i slikara u Kragujevcu”, smatra ona.

Rušenje kuće Đure Jakšića prvi put se pominje 2009. godine. Od tada u lokalnoj samoupravi tvrde da se stručna javnost saglasila da kuća u kojoj je poznati romantičar stanovao nema značaj da bi bila pod zaštitom države kao spomenik kulture.

Prvo se govorilo da će tu nići replika kuće, potom stambeno-poslovni objekat, a najnoviji plan je - ulica.

Kragujevac, prva prijestonica moderne Srbije, bio je stjecište mnogih znamenitih ljudi. Međutim, obilježja koja bi trebalo da podsjećaju na to vrijeme izostala su ili su uništena.

Kuća u kojoj je dvije godine proveo rodonačelnik socijalističkog pokreta u Srbiji Svetozar Marković nije srušena, ali je uprava Narodnog muzeja iz dvorišta uklonila njegovu bistu. Objekat se sada zove kuća "prote Miloja Barjaktarevića".

Nova stambeno-poslovna zgrada zamijenila je porodičnu kuću akademika Dragoslava Srejovića u kojoj je živio do polaska na Fakultet.

Na ulazu u zgradu danas stoji samo gipsana figura poznatog "Lepenka", simbola arheološkog nalazišta svjetskog značaja čijim iskopavanjem je rukovodio Srejović.

O tome kako ne izgubiti identitet u borbi modernog i tradicionalnog Kragujevac bi možda trebalo da uči od gradova poput Beča.

U ovom gradu je obilježena je i zgrada u kojoj je poljski kompozitor Frederik Šopen živio svega šest mjeseci.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog