Intervju

INTERVJU ZA FRONTAL - Urilke Knoc: Njemačka ne gubi interes za Bosnu i Hercegovinu

Njemačka ambasadorka u BiH Ulrike Marija Knoc u intervju za Frontal ističe da njenu zemlju i BiH vežu jaki odnosi, ekonomski ali i kulturno-politički, te da je EU-integracija najbolja vizija za sve zemlje Balkana.

Da li Njemačka gubi interes za BiH?

Ne, Njemačka ne gubi interes za Bosnu i Hercegovinu - naši bilateralni odnosi su previše jaki da bi se tako nešto desilo. Na primjer u oblasti ekonomije: Njemačka je glavni kupac za izvoz i Bosne i Hercegovine, a firme iz Njemačke su jako puno investirale u ovoj zemlji - a planiraju i druge velike investicije npr. u oblasti hidroenergije. Postoji takođe i kulturno i političko blisko partnerstvo. Međutim, još važniji su prisni prijateljski odnosi na ličnoj osnovi. Stotine hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine živi u Njemačkoj, gdje imaju jako dobru reputaciju. Ova gusta mreža prijateljskih kontakta je najbolji temelj za to da naše zemlje i u budućnosti nastave blisku saradnju.

Ovih dana možemo da čujemo izjave da u BiH ne postoji zajednička vizija o budućnosti zemlje. Da li “međunarodna zajednica” ima zajedničku viziju o budućnosti BiH?

Međunarodna zajednica ima veliki interes da se Bosna i Hercegovina razvije u jednu stabilnu, prosperitetnu zemlju i da se kao takva integriše u međunarodne strukture, a posebno u Evropsku uniju. Uvjereni smo da je EU-integracija i za zemlje zapadnog Balkana takođe najbolja vizija. Velika većina građana Bosne i Hercegovine ima takođe tu viziju. Neophodni preduslovi za pristupanje EU su poznati. Ipak je sve na donosiocima odluka ove zemlje, da stvore te preduslove u Bosni i Hercegovini. Nažalost, EU-perspektiva se sve češće koristi kao scena za njihove unutrašnjopolitičke rasprave.

Da li RS može u EU bez Federacije BiH, kako izjavljuju neki od ministara u Vladi RS?

Perspektivu za članstvo u EU ima samo država Bosna i Hercegovina. Ova perspektiva za pristup je nedavno potvđena zaključcima Vijeća od 11. decembra 2012.

Šta građani BiH dobijaju ulaskom BiH u NATO?

Bosna i Hercegovina bi bila integrisana u međunarodno najuticajniju siguronosnu organizaciju. NATO-pristupomje zagarantovano usađivanje u demokratske strukture i demokratska kontrola Oružanih snaga, siguronosna situacija u Bosni i Hercegovini bi bila poboljšana, a time bi se doprinijelo većoj unutrašnjoj stabilnosti u regionu. NATO-članstvo bi takođe imalo pozitivno dejstvo na ekonomiju, jer strane firme trebaju stabilne i sigurne okvirne uslove kako bi se primjera radi odlučile za direktno investiranje u Bosni i Hercegovini čime bi se stvorila radna mjesta i rast. NATO-pristup otvara takđe dodatne šanse za proizvode iz Bosne i Hercegovine, ne samo u sektoru odbrane.

Šta BiH može da nauči od njemačkog suočavanja sa prošlošću?

U osnovi postoje tri poruke: Prva: Za pomirenje je potrebno na strani politički odgovnih imati hrabrost, političku volju i "vodstvo". Druga: Pomirenje mora biti podržano od strane stanovništva zbog toga se intenzivno mora investirati u susrete, razmjenu i saradnju na nivou civilnog društva. Treća: Bez suočavanja sa prošlošću nema ni pomirenja. Za pomirenje između Njemačke i Francuske je od odlučujućeg značaja bilo to da je Njemačka preuzela potpunu odgovornost za Drugi svijetski rat i da se Nijemci - i dan danas - intenzivno suočavaju sa prošlošću.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog