Region

Alenka Bratušek - prva žena premijer Slovenije od samostalnosti?

LJUBLJANA - Slovenački premijer Janez Janša pao je poslije maratonske sjednice slovenačkog parlamenta koja je trajala punih dvanaest časova. Nova mandatarka je Alenka Bratušek, čelnica Pozitivne Slovenije, koju je podržalo 55 poslanika, dok je 33 bilo protiv.

Ako uspije da sastavi jedanaestu slovenačku vladu, što je gotovo sigurno, biće prva žena premijerka nakon osamostaljenja Slovenije.

Ljevica se na velika vrata vraća na vlast u Sloveniji, poslije debakla Janšine vlade. Vraća se vreme od prije godinu danu kada je na izborima pobjedila Pozitivna Slovenija, a pobjedu joj je iz ruke uzeo Janša.

Alenku Bratušek podupiru socijaldemokrate, stranka penzionera, te stranka Gregora Viranta, bivšeg šefa parlamenta, koga je zamenio socijaldemokrata Janko Veber.

Bratušek je u politici aktivna deset godina, a Slovenci kažu da je njena karijera kao skijaška veleslalomska pruga, koju vješto i uspješno savlađuje. Ako postane premijerka, učiniće to u 42. godini, a isto toliko su imali i Janez Drnovšek i Tone Rop kada su se zatekli na toj funkciji.

 Dan prije rasprave u parlamentu o padu Janšine vlade pojavila se u slovenačkim medijima informacija kako je Bratušekova prepisala magistarski rad koji je uradila prije sedam godina.

 Alenka Bratušek (42) je diplomirala na Fakultetu za tehnologiju, a magistrirala na menadžmentu. Sada Slovenci do detalja znaju njeno imovinsko stanje, da vozi “mercedes” A klase, ima dvoje djece, malo kreditno zaduženje, iako sa suprugom dijeli otplatu njegovog kredita od 20.000 evra.

 - Nisam se lako odlučila za politiku, jer to nije, nažalost, baš cijenjen posao - izjavila je Bratušekova, za koju Slovenci kažu da je trenutno i najljepša žena u politici.

Bratušekova ima mnogo iskustva sa finansijama, jer je šest godina bila direktorka uprave za državni budžet. U vremenima kada je kasa u Sloveniji potpuno prazna, to iskustvo može dobro da joj posluži.

U Pozitivnu Sloveniju došla je na poziv Zorana Jankovića, a sada ga zamjenjuje i na čelu stranke, jer je ljubljanski gradonačelnik pod pritiskom optužbi za korupciju odlučio da otvori mjesto za svoju prvu saradnicu. Na ljeto će stranka imati kongres, pa će se znati ko će dalje da bude na čelu Pozitivne Slovenije, koja se sada trijumfalno vraća na vrh slovenačke politike.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog