BiH

Sve više ruskog kapitala u BiH

BANJALUKA - Strani investitori su u Bosnu i Hercegovinu u prošloj godini uložili oko 800 miliona maraka, što je za 150 miliona KM više u odnosu na prethodnu 2011. - pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Svježim kapitalom i ulaganjima u oronulu privredu, stranci su samo u prošloj godini zaposlili oko pet hiljada radnika, saznaju "Novosti".

Regionalni predstavnik Agencije za promociju stranih investicija BiH Drago Vučić za "Novosti" je rekao da u BiH postoji niz ograničavajućih faktora koji mogu da odbiju strane investitore, ali im je tržište ipak zanimljivo za ulaganja.

- Evidentan je blagi rast stranih investicija u posljednje dvije godine, jer je u 2011. godini 567 miliona maraka uloženo u BiH, a samo u prvih šest mjeseci prošle godine taj iznos je već premašen sa za 10 miliona maraka. Međutim, loše poslovno okruženje u prošloj godini, kriza u evrozoni, prognoze pada standarda, te politička kriza i pad industrijske proizvodnje uticali su na to da ne bude još investicija u privredu BiH - istakao je Vučić.

On je dodao da su najveće investicije stranog kapitala u toku, prvenstveno u rudnike u Stanarima kod Doboja, u Ugljeviku i u rudnik mrkog uglja u Novom Gradu, te turska investicija u vetroenerganu na Vlašiću.

"GASPROM" "NAFTNA industrija Srbije", koja je u vlasništvu ruskog giganta preduzeća "Gasprom", otkupila je benzinske pumpe "Rogulić" i OMV sa ciljem da svoje poslovanje proširi i na teritoriju Republike Srpske. Kompanija NIS je u istraživanje uložila oko 10 miliona evra, dok je planirano da ukupna investicija iznosi oko 150 miliona evra.

Najviše novca uložili su austrijski privrednici, koji su od 1994. do 2011. godine uložili čak 1,2 milijarde evra u BiH. Slede Slovenija, Srbija i Rusija, čiji investitori su samo u 2011. godini u BiH uložili 143 miliona maraka.

- Austrijski kapital uglavnom je uložen u bankarski sektor i polako se povlači, dok privrednici iz Rusije sve više ulažu u proizvodnju, odnosno u energetski sektor i u posljednje dvije godine preuzeli su primat po broju investicija - napomenuo je Vučić.

Prirodno, najviše stranih investicija stacionirano je u velikim centrima kao što su Sarajevo, Banjaluka i Mostar, ali ima i pozitivnih primjera gdje su lokalne vlasti u potpunosti otvorene za strane investicije.

- To pokazuje primjer opštine Prijedor, koja zauzima prvo mjesto po broju stranih investicija u proizvodnju. Pozitivan primjer je i fabrika namještaja "Standard" iz Prnjavora, koja izvozi robu u vrijednosti 20 miliona evra za švedsku fabriku "Ikea" i zapošljava oko 320 radnika - istakao je Vučić.

Strani investitori su najviše zainteresovani za energetski i drvoprerađivački sektor, dok BiH ima šta da ponudi investitorima i u sektoru poljoprivrede i proizvodnje tekstila, kože i obuće.

(Novosti/Frontal) 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog