EU integracije BiH

Kejsi: BiH će više izgubiti što joj duže bude trebalo da se pridruži Evropskoj uniji

BANJALUKA - Ambasador Velike Britanije u BiH Najdžel Kejsi ocijenio je da će se put BiH za EU "otvoriti" ukoliko do kraja mjeseca vodeće stranke dogovore način za rješavanje pitanja "Sejdić i Finci", kao i efikasan mehanizam koordinacije.

"Na to smo koncentrisani. Ako se ova prilika propusti, najvjerovatnije se neće opet ukazati do 2015. godine. Ohrabruje nas što su sve veće stranke ozbiljno pristupile procesu koji je pokrenuo Peter Sorensen i on uživa našu punu podršku", rekao je Kejsi.

On smatra da svima u BiH treba da bude u interesu pojednostavljivanje ustavnih rješenja, iako je politička volja za to trenutno ograničena.

"Specifičnost dejtonskog sistema je njegova tendencija da ohrabruje političke stranke da se usko usmjeravaju na maksimizaciju jednog od konstitutivnih naroda, umjesto pokušavanja da dobiju široku podršku. To često dovodi do politike dijeljenja, što onda otežava postizanje širih sporazuma nakon izbora, a koji su ključni za funkcionisanje sistema", rekao je Kejsi za "Nezavisne novine".

On istakao da je BiH već na gubitku i da će više izgubiti što joj duže bude trebalo da se pridruži EU.

Kejsi je ocijenio da Savjet ministara BiH i vlade Republike Srpske i Federacije BiH, kao i parlamenti, moraju hitno uspostaviti pravni i regulatorni okvir koji bi omogućio BiH nastavak izvoza proizvoda životinjskog porijekla preko Hrvatske nakon 1. jula.

Prema njegovim riječima, neuspjeh u ovom polju je prijetnja poljoprivredi u svim dijelovima BiH, te je potrebno više pragmatizma, a manje dogmatizma.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog