EU integracije BiH

Susret Radojičić-Pak: Nacrt rezoluciji Evropskog parlamenta objektivno ocjenjuje stanje u BiH

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i zvaničnik Službe za inostrane poslove EU Luis Fernandez de la Penja ocijenili su u Briselu da je izuzetno važno da dogovor o odluci "Sejdić-Finci" bude postignut u narednih mjesec dana, da bi bila pokrenuta procedura ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenja kandidatske aplikacije BiH za članstvo u EU.

De la Penja, koji je generalni direktor Službe za Evropu i centralnu Aziju, podsjetio i na obavezu postizanja dogovora o mehanizmu koordinacije svih nivoa vlasti u BiH u rješavanju evropskih pitanja, koji je drugi uslov za podnošenje kredibilne aplikacije, saopšteno je iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Sagovornici su istakli da je izuzetno važno da se u oktobru ove godine organizuje popis stanovništva u BiH, a razgovarano je i o problemima u vezi primjene Izbornog zakona BiH, registracije birača i o strategijama borbe protiv korupcije na području Balkana.

Radojičić je u odvojenom susretu sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak ragovarao o rezoluciji Evropskog parlamenta o BiH koja bi trebalo da bude usvojena polovinom aprila.

Prvi nacrt rezolucije koji je pripremio izvjestilac za BiH dosta vjerno i objektivno ocjenjuje stanje u BiH, navodi se u saopštenju.

Pakova je izrazila nadu da će do momenta usvajanja navedene rezolucije biti postignut dalji napredak u BiH.

Radojičić je upoznao Pakovu o aktuelnim dešavanjima u BiH, od prekompozicije vlasti, problema sa izbornim inženjeringom na lokalnim izborima prošle godine, pa do uslova ekonomske krize, projekta registracije biznisa u Republici Srpskoj.

Na sastanku je bilo riječi i o obezbjeđivanju sredstava za izbjeglo i raseljeno stanovništvo, kroz donatorska sredstava sa međunarodne konferencije prošle godine.

Radojičić je u odvojenom susretu sa poslanikom u Evropskom parlamentu Ivom Vajlgom razmijenio informacije o aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama u Sloveniji i Republici Srpskoj.

Predsjednik parlamenta Srpske Radojičić nastavlja boravak u Briselu susretima sa više parlamentaraca koji su obavezama i poslom vezani za BiH i Balkan.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog