Intervju

Mladen Bosić: RS ugroženija iznutra nego spolja

Dio intervjua Mladena Bosića, predsjednika SDS-a objavljen u beogradskom nedeljniku NIN.

Kako komentarišete analize o vrućem proleću, u kojem bi SDS imao glavnu uloguu destabilizaciji Dodika?

Vladajući SNSD je od neuspeha na lokalnim izborima u silaznom trendu. To je takođe posledica lokalnih izbora i svesti SNSD da su na silaznoj putanji i pokušavaju da starom teorijom zavera o izdajnicima, skrenu pažnju sa glavnih problema.

Jasno je da SDS nikada nije imao nikakve projekte sa strancima, za razliku od Dodika (Milorada) koji je više uz pomoć stranaca dolazio na vlast u RS, kao što je i pomogao strancima u rušenju Miloševića (Slobodana) iako ga je upravo on zajedno sa međunarodnom zajednicom ranije doveo na vlast.
Zbog svesti šta je on uradio sa strancima u ranijem periodu, verovatno gospodina Dodika hvata panika da i SDS to radi. Niti SDS niti bilo ko iz opozicije to radi, već je to samo teorija njegovih dobro poznatih savetnika poput Nenada Kecmanovića i Emila Vlajkog, koji su takve spinove radili i ranije, pa još u vreme komunističkog režima.

Hoće li ova razmena optužbi između SNSD i SDS dovesti do raskida saveza na nivou BiH, gde su dve strane nastupale jedinstveno?

Meni deluje da je SNSD pogrešno procenio da mu to savezništvo nije dobro za rejting, jer je svima jasno da je upravo zajedničkim nastupom u Sarajevu pozicija RS stabilizovana, a otvorena duboka kriza unutar Federacije BiH.

I umesto da SNSD takvu poziciju iskoristi za sređivanje stanja u RS, oni su krenuli u borbu protiv opozicije i nekakvih izmišljenih neprijatelja RS. A jasno je da je danas RS ugroženija iznutra nego spolja, jer nema perspektive, masovno odlaze mladi, hara endemska korupcija sa kojom vlast nema snage da se suoči jer je dobrim delom ta korupcija i vezana za nju.

U kojoj meri je promena vlasti u Srbiji za vas bila neka vrsta vetra u leđa, pošto ste sa Naprednjacima imali i imate dobre odnose, dok je Dodik otvoreno podržavao demokrate i Tadića?

Bez obzira na to ko je na vlasti u Beogradu ili Banja Luci, odnosi između Srbije i RS moraju da se neguju i unapređuju.

Problem jeste napravio Dodik koji se ne naprimeren način uključio u kampanju u Srbiji, iako smo ga upozoravali da to nije mudro ponašanje. Ne mislmo da bilo koja stranka iz Srbije treba da ruši ili postavlja vlast u RS, ali je mišljenja da ova vlada treba da se skloni zbog loših rezultata i da na izborima 2014. godine RS dobije odgovorniju vlast.

Može li borba protiv kriminala i korupcije u Srbiji da ima posledice na RS?

Nije nikakva tajna da je mnogo koruptivnog novca izeneseno iz RS i uloženo u kupovinu firmi u Srbiji, vila na Dedinju i bilo bi korisno da u budućnosti RS bude vraćen taj novac.

Uveren sam da će nova vlast veoma brzo doći do tih podataka. Da li će ih upotrijebiti ili preduzeti neke mjere, posebno ako se ima u vidu značaj odnosa Srbije i RS, u to nisam siguran, ali da će vrlo brzo pronaći neke veze, podatke, u to sam siguran. Čak imam neke informacije.

A kakve informacije imate?

Nije nikakava tajna da postoje veze sa Agrobankom, privatizacijom Komgrapa, biznismenom Đurićem iz Zekstre, kao i da su Mišković i Delta imali veoma bliske veze sa aktuelnom vlašću.

(SDSRS.com/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog