Svijet

Sjevernokorejski biznis - nepredvidiv i rizičan

Uprkos svemu, Sjeverna Koreja se oprezno otvara za investitore iz inostranstva. Interesovanje, naravno, za sada nije pretjerano. Najveći rizik je, svakako, nepredvidljiva vlada u Pjongjangu.

Sa svojim internet-prodajom građevinske stolarije Folker Eleser na prvi pogled liči na klasičnog preduzetnik. Ali kada se spomene i njegova programerska firma „Nosotek“ u Sjevernoj Koreji, onda taj biznismen iz Donje Saksonije dobija auru egzotike.

Zbog sirovina i crtanih filmova

Njegova firma sa mješovitim vlasništvom u Pjongjangu programira računarske igrice i internet-aplikacije. Eleser je zadovoljan učinkom svojih 30-ak sjevernokorejskih radnika. Dobro su obrazovani i disciplinovani. Ipak, izolacija zemlje u kojoj žive čini svoje. Sjevernokorejski programeri trebalo bi da razvijaju koncepte i proizvode za tržište koje im je potpuno nepoznato.

„Ono što uštedim zbog niskih plata, potrošim zbog otežane komunikacije“, kaže Eleser. On istovremeno ukazuje na to da Sjeverna Koreja nije za preduzetnike koji žele da brzo zarade novac već je prije riječ o „investiciji za budućnost“. Za sada su u zemlji kojom već decenijama vlada diktatorska dinastija Kim, brojni jedino investitori iz susjedne Kine koje su privukla bogata nalazišta sirovina poput gvozdene rude ili uglja. Ali, Sjeverna Koreja može da se pohvali i svojom informatikom i animiranim filmova!

Strah za imidž

No te prednosti za sada nisu uspjele da uvjere njemačke preduzetnike. Firma „Prettl Group“ je, nakon dvije godine, odustala od izgradnje fabrike u slobodnoj trgovinskoj zoni Kaesong. Biznismen Gari Veber napustio je Sjevernu Koreju nakon tri godine, bez obrazloženja.

Prošle godine robna razmjena između Njemačke i Sjeverne Koreje iznosila je samo 33 miliona evra. Njemačka je više poslovala i sa zemljama poput Ruande. Jedan od glavnih razloga zbog kojeg njemački preduzetnici i dalje u velikom luku zaobilaze Sjevernu Koreju jeste nepredvidljivi režim u Pjongjangu, ali i opšte stanje u toj zemlji.

Mnogi preduzetnici strahuju od nedovoljno razvijene infrastrukture i prije svega od prekida u snabdijevanju energijom. Slijedeći problem je – strah za imidž kompanije. Naime, postoji opravdana bojazan da bi mušterije na Zapadu sa sumnjom gledale na firme koje posluju sa jednom od najgorih diktatura na svijetu u kojoj ljudska prava ne znače mnogo.

Nagrada za pionire

„Svako onaj ko se upusti u poslovanje sa Sjevernom Korejom mora da bude svjestan činjenice da se radi o veoma riskantnom potezu“, kaže preduzetnik Eleser. Svaki novi test atomskog oružja režima u Pjongjangu, sa sobom bi mogao da povuče dodatne sankcije koje bi još više otežale poslovanje zapadnim investitorima. Već sada je poslovanje, zbog mnogih ograničenje prilikom uvoza, jednako hodanju po žici.

Preduzetničke „pionire“ sa Zapada ipak privlači izazov da budu prvi na možda poslednjem neistraženom ekonomskom kraju sveta. Jer ako se obistine obećanja novog vlastodršca Kima Džonga Una, Sjeverna Koreja će se prije ili kasnije otvoriti. A tada bi oni najuporniji od toga mogli itekako da profitiraju.

(dw.de/Frontal)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog