Republika Srpska

Kretanje cijena građevinskih materijala: Značajan pad cijene željeza

Poslije mirnog perioda na polju građevine, krajem februara i početkom marta nagovještavaju se prvi pomaci u sektoru građevinarstva. Međutim, iako je period decembar/januar tradicionalno mirniji period u ovoj privrednoj grani, stručnjaci smatraju da će cijelu godinu obilježiti dalji pad građevinskih aktivnosti, čime dolazi i do promjena cijena građevinskog materijala.

 Kada je u pitanju kretanje cijena građevinskih materijala, februar je bio prilično miran mjesec. Jedine promjene zabilježene su kod armaturnog željeza i termoizolacionih materijala, gdje je zabilježen pad cijena. Koliko se smanjila građevinska aktivnost ilustruje i podatak koji je nedavno saopštio i Republički zavod za statistiku RS a koji govori da je vrijednost izvršenih građevinskih radova u januaru 2013. godine u odnosu na januar 2012. godine bio manji za 21,5%, a u odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2012. godini za 59,0% i u odnosu na prethodni mjesec za 81,0%.

„Standardno početkom marta, proizvođači i veletrgovci armaturnog željeza objavili su nove snižene cijene svojih proizvoda. Do ovog sniženja je došlo kako ističu zbog slabe prodaje u zimskom periodu. Cijene su u prosjeku snižene za 30.00 KM/t. Armaturna mreža se trenutno nudi po cijeni od 1096.00 KM/t+PDV, dok se kod betonskog gvožđa u zavisnosti od profila cijene kreću od 969.00-978.00 KM/t+PDV“, istakla je Mladenka Šurbat iz Infocentra Bijeljina.

Ona je dodala da kod ostalih građevinskih materijala, situacija nije tako dramatična.

Tako na primjer, cijene cementa, kako domaćih, tako i inostranih proizvođača u prethodnom periodu nisu imale značajnije promjene, jedino su domaće cementare uvele novu strukturu obračunavanja rabata. Trenutna ponuda cementa kvaliteta PC 450 Kakanske Cementare iznosi 173.50 KM/t+PDV, dok se cement istog kvaliteta Lukavačka Cementara nudi po cijeni 180.00 KM/t+PDV.

Opekarski proizvodi, takođe imaju nepromijenjene cijene za prethodni period, a najpovoljnija ponuda za blok 25x19x19 iznosi 0.48 KM/kom+PDV, proizvođača Fabrika opekarskih proizvoda Drina IGM.

Cijene rezane građe nisu oscilirale, jer se ni cijene sirovine nisu mijenjale. Najveće potražnje za drvnim sortimentima sa inostranog tržišta i dalje se odnose na elemente koji se koriste u industriji namještaja, pa se izvoz najviše bazira na ovoj vrsti roba. Cijena građevinske daske od 24 mm se kreće od 220.00 do 240.00 KM/m3+PDV, dok cijena greda koje se koriste pri izgradnje krovnih konstrukcija bilježi kretanje od 247.90 do 280.00 KM/m3+PDV.

ARTIKL

Kretanje cijena od 04.03-06.03.2013

Armaturna mreža

1.096- 1.105 (KM/kg + pdv)

Betonsko gvožđe

0.969– 0.978 (KM/kg + pdv)

Cement Lukavac PC 450

180.00– 196.58 (KM/t + pdv)

Cement Kakanj PC 450

173.50 – 176.00 (KM/t + pdv)

Kreč

90.00– 105.00 (KM/t + pdv)

Blok giter 25x19x19

0.48 – 0.60 (KM/kom + pdv)

Cezar-Vinkovci

1.32 –1.32 (KM/kom + pdv)

Crijep Kikinda

0.581– 0.590 (KM/kom + pdv)

Građa Jela/smrča I/III kl.

247.90 – 280.00 (KM/m3 + pdv)

Daska Jela/smrča I/III kl.

220.00 – 240.00 (KM/m3 + pdv)

(Izvor: Podaci Infocentra Bijeljina)

Stambena izgradnja u BiH u 2012. godini

Na osnovu podataka koje je Agencije za statistiku BiH objavila 21.02.2013. za broj izgrađenih stanova i površine izgrađenih stanova, kao i prosječne površine izgrađenih stanova, može se zaključiti da je u 2012. godini u BiH prisutan rast i broja i ukupne površine novoizgrađenih stanova, ali da je prisutno smanjenje broja nezavršenih stanova u odnosu na isti period predhodne godine. „Ostaje da se vidi da li će rast broja završenih stanova završenih stanova, pozitivno ili negativno uticati na prodaju stanova na tržištu BiH. Jer u posljednje vrijeme potražnja za stanovima bilježi negativan trend, i daleko je veća potražnja za manjim, nego za  stanovima veće površine“, kaže Džemal Kalajdžisalihović, sekretar Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala BiH.

Procjene kretanja u građevinarstvu i industriji građevinskih materijala      

Podaci entitetskih zavoda pokazuju je da je tokom 2012. godine došlo da daljeg pada građevinske aktivnosti u oba entiteta u BiH, s tim da je taj pad veći na području Republike Srpske a manji na području Federacije BiH, prvenstveno zahvaljujući većoj aktivnosti građevinarstva FBiH u putnoj infrastrukturi na koridoru Vc kroz Federaciju BiH.

Stručnjaci ne očekuju ni bolju situaciju u ovoj godini. „Globalna svjetska kriza koja je posljednjih godina zahvatila svjetsku ekonomiju očekuje se da bude nastavljena i u 2013. godini. Neminovno je da se ta kriza prelije i na našu ekonomiju. U posljednje vrijeme, procjene stručnjaka o rastu društvenog proizvoda BiH su oprečne. Od onih optimističnih da ćemo imati veći rast BDP nego druge zemlje u okruženju do onih pesimističkih da ne treba očekivati rast BDP naše zemlje u ovoj godini. Teška politička situacija u zemlji možda ponajviše podupire ovu drugu procjenu ili bar nešto između te dvije opcije. U takvim uslovima neminovno je očekivati daljnje pogoršanje ekonomske situacije u našoj zemlji u 2013. godini, pad novih investicija a posljedično tome i daljnji pad građevinske aktivnosti kako u zemlji tako i u inostranstvu, daljnji pad proizvodnje u industriji građevinskih materijala BiH ali i njene izvozne aktivnosti naročito u prvim mjesecima ulaska Hrvatske u EU“, stoji u analizi Asocijacija građevinarstva i industrije građevinskih materijala STK BiH.

Kalajdžisalihović ističe da je prošle godine značajan rast zabilježen u oblasti izgradnje objekata niskogradnje, prvenstveno zahvaljujući povećanom obimu radova na održavanju postojeće putne infrastrukture i novoj izgradnji na koridoru Vc kroz Federaciju BiH i izgradnji autoputa na dijelu Doboj - Prnjavor, dok izgradnja objekata visokogradnje bilježi značajan pad, posebno u izgradnji poslovnih objekata i održavanju zgrada, ali i rast broja završenih a pad broja nezavršenih stanova.

“Stanje je vrlo složena, prognoze su nezahvalne. Očekujemo veće učešće građevinske operative na infrastukturnim objektima, čime bi se zaustavio pad vrijednosti građevinskih radova koji je u RS prisutan od 2009. godine”, kaže  Stanko Ivaštanin, sekretar  Udruženja građevinarstva, industrije i građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS, i dodaje da su osnovni uzroci smanjene građevinske aktivnosti nedostatak investicija i usporavanje privrednog rasta (pad životnog standarda stanovništva - smanjenje tražnje u stanogradnji), a da bi se ovi faktori mogli ublažiti investicijama u velike infrastrukturne i energetske projekte i privredni oporavak (povećanje tražnje u stanogradnji).

 (Frontal)
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog