BiH

Devizne rezerve 6,33 milijarde KM

Banjaluka - Devizne rezerve BiH početkom marta ove godine iznosile su 6,33 milijarde KM, što je povećanje od 180 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Centralne banke BiH.

Rastu deviznih rezervi doprinijela je isplata dvije tranše stend-baj aranžmana sa MMF-om, u ukupnom iznosu od 230,2 miliona KM. Takođe, pozitivno je uticala i uobičajena sezonska potražnja za domaćom valutom tokom ljetnih i novogodišnjih praznika - rekli su u CB BiH i dodali da na devizne rezerve utiču i aktivnosti bankarskog sektora.

U Centralnoj banci ističu da su najveći negativan uticaj na kretanje deviznih rezervi imale obaveze BiH po osnovu otplate spoljnog duga, kao i transakcije bankarskog sektora usmjerene na izmirenje obaveza prema inostranstvu.

Ukupno plaćeni iznos po osnovu spoljnog duga za prošlu godinu iznosi 413,3 miliona KM. Strani izvori finansiranja komercijalnih banaka, usljed smanjenja potražnje za kreditima i pooštrenih kriterijuma kreditiranja, smanjeni su i u toku prošle godine, čime je ostvaren dodatni pritisak na devizne rezerve - rekli su u CB BiH.

Istakli su da strukturu deviznih rezervi najviše čine sredstva investirana u likvidne vrijednosne papire zemalja članica Evropske monetarne unije, odnosno 66,45 odsto.

Rukovodilac Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS SWOT Marko Đogo naglasio je da je jedini nedostatak ovog povećanja deviznih rezervi taj što se dijelom finansiraju iz kredita MMF-a.

Da nije tog kredita, došlo bi i do smanjenja jer imamo trgovinski deficit. Nemamo ni značajnije izvore finansiranja, kao što smo prije imali bankarske kredite i nešto stranih investicija, koji su prekinuti po izbijanju ekonomske krize. Postoji ozbiljna strepnja da bi se devizne rezerve mogle naći pod još jačim pritiskom, što bi dovelo u pitanje i samu nacionalnu valutu - istakao je Đogo.

Prema njegovom mišljenju, sklapanje ugovora sa MMF-om je pozitivno jer na neki način odgađa krizu u kojoj se nalazimo.

Ukoliko se stanje ne popravi kada se izvučemo iz krize i budemo morali vraćati zaostale kredite, devizne rezerve će se naći pod većim pritiskom nego što su danas - kazao je Đogo.

Zlatne rezerve

CB BiH trenutno raspolaže sa 96.000 finih unci zlata, čija je ukupna tržišna vrijednost početkom marta iznosila 227,7 miliona KM.

Ovaj iznos čini 3,6 odsto od ukupnih deviznih rezervi. Radi se o standardnim zlatnim polugama, koje se u skladu sa uobičajenim praksama investiranja centralnih banaka čuvaju kod Banke Engleske - kazali su u CB BiH.

(Glas Srpske/Frontal)



 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog