Svijet

Španci digli glas protiv međunarodnih kreditora

MADRID - Nekoliko hiljada demonstranata protestovalo je u Madridu i drugim španskim gradovima protiv evropskih lidera i međunarodnih kreditora.

Protestne skupove širom Španije organizovao je pokret "Indignados" /"Ogorčeni"/, nakon što je Kipar objavio da će preko poreza na bankovne račune pokušati da spase vladu bankrota, što je dio paketa pomoći EU za ovu zemlju, vrijednog 10 milijardi evra.

Demonstranti, koji navode da su u teškoj finansijskoj krizi, evropski lideri i međunarodni kreditori više naklonjeni tržištima i bankama nego ljudima, nosili su transparente na kojima je pisalo "Ništa ne dugujemo! Ništa nećemo da platimo!".

U Madridu i u drugim većim gradovima demonstranti su uzvikivali parole protiv međunarodnih kreditora.

Protestna šetnja u Madridu završila se na trgu Puerta del Sol, jednom od centralnih mjesta višemjesečnih okupljanja "Indignadosa", čiji je pokret nastao u maju 2011. i inspirisao proteste pod sloganom "Okupirajmo" u drugim zemljama.

Španci su teško pogođeni recesijom, visokom stopom nezaposlenosti od 26 odsto i strogim mjerama štednje kojima vlada nastoji da smanji prekomerni budžetski deficit.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog