Intervju

Peter Sorensen: Bez dogovora o ukidanju diskriminacije na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo, evropski put BiH biće zamrznut

Šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen za Frontal ističe da je najurgetnije pitanje izvršenje sudske odluke u predmetu Sejdić-Finci, jer bez sprovođenja ove odluke EU neće smatrati da su opšti izbori u BiH 2014. u skladu sa standardima. Pored toga BiH mora da ispuni i ostale uslove iz Mape puta...

Koliko ste zadovoljni svojim dosadašnjim radom u BiH?

Zadovoljan sam onim što je EU do sada uradila u Bosni i Hercegovini. Ne samo moja kancelarija, nego i ambasade država članica, koje realizuju projekte i promovišu evropske vrijednosti i standarde. Ovdje smo da bismo svi zajedno radili u partnerstvu sa BiH i pomogli joj da se približi EU. Naravno, težak i suštinski rad leži na liderima i građanima BiH – i u budućnosti ćete imati različite ambasadore EU, ali vaša uloga ostaje ista!

Međutim, dozvolite mi da na vaše pitanje odgovorim iz ovog ugla: Naše aktivnosti u lokalnim zajednicama su brojne, ali se često ne tretiraju kao vijest dana i ja to razumijem.  Na primjer: iz sredstava EU koja su poznata kao instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) finansiramo na stotine projekata. Ukupna sredstva za period 2007-2013 za region iznose €11.5 milijardi. Od toga, 660 miliona evra ide Bosni i Hercegovini.

Postoje projekti koji su bitni, ali po svojoj prirodi nisu dovoljno vidljivi. Na primjer, podržali smo integrisano upravljanje granicom u BiH sredstvima u iznosu od 1,4 miliona evra. To nije ono što bi građani primijeitli, ali složićete se da je bezbjednost granice bitna za svaku zemlju i njene građane.

Putem različitih programa, tokom proteklih dvadeset godina, EU je dala Bosni i Hercegovini  bespovratna sredstva u iznosu od više od 3 milijarde evra. Pored toga, obezbjeđivali smo i podršku budžetu, a samo u 2012. godini planirana je makrofinansijska pomoć u iznosu od 100 miliona evra.

Lokalne vlasti bi trebale mnogo više korisiti našu pomoć za otvaranje novih radnih mjesta i to je nešto s čim nismo u potpunosti zadovoljni.

Međutim, ovo je samo dio pomoći, pošto je BiH koristila i sredstva iz različitih oblika regionalne pomoći, kao što su npr. EIDHR, civilno društvo, deminiranje, kultura, prekogranična saradnja i drugo.

Kojim napretkom i promjenama jeste zadovoljni, a kojima niste?

Svima su nam veoma dobro poznati problemi u BiH. Ono što se mora učiniti jeste poboljšanje ekonomske situacije i evidentan napredak na ispunjavanju programa pristupanja Evropskoj uniji.

Mi želimo da Bosna i Hercegovina ima mjesto u regionu i Evropi koje joj s pravom pripada. To podrazumijeva da se vlasti fokusiraju na otvaranje novih radnih mjesta a ne samo pregrupisavanje već postojećih. Ono što je važno je ekonomija. Suština Evropske unije i jeste u njenim vrijednostima i ekonomiji. Smatram da je to ono na šta se trebaju fokusirati BiH lideri.

Koordinacija i politički dijalog političkih lidera i organa vlasti moraju biti unaprijeđeni. Što se tiče mogućih rješenja, reći ću ovo: neohodni su zajednički napori svih. Ni moja kancelarija ni 27 država članica ne mogu niti će preuzeti vašu ulogu i ulogu vaših lidera.

Šta je, po vašem mišljenju, najveća prepreka na putu evropskih integracija Bosne i Hercegovine?

Izuzetno je važno da Bosna i Hercegovina ukloni diskriminaciju pri izboru za BiH Predsjedništvo i Dom Naroda, tako da postane zemlja gdje se ne narušavaju politička prava.

Sa stanovišta evropskih integracija, najurgetnije pitanje je izvršenje sudske odluke u predmetu Sejdić-Finci! BiH nema izbor u tom pogledu, EU ne odustaje niti će odustati ili ublažiti svoje uslove koje je postavila BiH u smislu ispunjavanja ove obaveze.

U svom govoru pred Savjetom Evrope, komesar File je jasno rekao da ukoliko ne izvrši sudsku odluku u predmetu Sejdić - Finci, BiH će i dalje zaostajati za susjednim zemljama u procesu evropskih integracija, a EU neće smatrati da su opšti izbori u BiH 2014. u skladu sa standardima. Isto tako, BiH mora da ispuni ostale ciljeve iz Mape puta kako bi SSP stupio na snagu.

Drugo ključno pitanje za napredak BiH ka evropskim integracijama je uspostavljanje efikasnog i djelotvornog mehanizma koordinacije njenog angažovanja sa EU. Takav mehanizam je nezamjenjiv, pošto BiH mora da bude u stanju da efektivno radi sa EU i maksimalno iskoristi pretpristupnu pomoć EU, kao i dijalog sa Komisijom u kontekstu procesa stabilizacije i pridruživanja.

Očigledno je da, generalno govoreći, moramo da vidimo ekonomske politike kojima se promovišu rast i povoljan privredni ambijent. To je ključno za otvaranje novih radnih mjesta.

Prema vašem mišljenju, da li su domaći političari istinski zainteresovani za ulazak u EU?

To pitanje trebate postaviti BiH političarima. Međutim, sve političke stranke i lideri  su izrazili podršku procesu pristupanja EU - svi su rekli da namjeravaju da se bore protiv korupcije, jačaju vladavinu prava i vrate ekonomiju na noge. To daje dovoljno osnova za dogovor. EU je spremna da pomogne na svaki mogući način, ali osnovne odluke o daljem kretanju naprijed moraju doći iz Bosne i Hercegovine.

Stav EU ostaje isti – mi smo partner koji pomaže. Ono što je bitno jeste da u zemlji postoji politička volja.

Vjerujem da ne bismo mogli biti jasniji u pogledu stvari koje treba uraditi da bi evropske integracije ove zemlje krenule naprijed. 

Sada se nalazimo u situaciji gdje ističe i ono malo vremena koje je preostalo - ukoliko ne budemo vidjeli dogovor o ukidanju diskriminacije na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo BiH,  evropski put Bosne i Hercegovine biće efektivno zamrznut.

 Da li je moguće da RS sama uđe u EU, ili bez BiH?

Ne.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog