Vijesti

Đokić: Uskoro usvajanje akcionog plana zapošljavanja

BIJELJINA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Petar Đokić najavio je da bi akcioni plan za zapošljavanje mogao biti usvojen već u ponedjeljak i izrazio očekivanje da će ove godine biti postignuti veći rezultati u podsticanju zapošljavanja.

Đokić je istakao da se akcionim planom, pored ostalog, daje podrška u zapošljavanju u izrazito nerazvijenim i nerazvijenim opštinama.

"Podstiče se i zapošljavanje slabo zapošljivih kategorija, onih koji dugo čekaju na zavodima za zapošljavanje, te onih koji su ušli u srednje godine, a bez posla su", rekao je Đokić sinoć za BN televiziju.

On je napomenuo da podsticajna sredstva za zapošljavanje za 2013. iznose 16.300.000 KM, što, uz sredstva od devet miliona KM prenesena za ove namjene iz 2012. godine za programe koji još traju, ukupno čini 25 miliona KM podsticaja zapošljavanju.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u nekoliko navrata je apelovao da poslodavci koriste ova sredstva, zapošljavaju članove porodica poginulih boraca, prije svega, djecu palih boraca, posebno u javnim preduzećima i ustanovama.

Đokić je podsjetio da je Vlada u prethodnom periodu uspjela da zaustavi veliki rast nezaposlenosti koja je u odnosu na 2010. u 2011. počela da se značajnije povećava. Taj negativni trend se, dodaje ministar, u 2012. godini uspio stabilizovati, što će se se činiti i u 2013.

"Sve mjere koje smo, kao Vlada, proveli u pogledu zapošljavanja dale su rezultate. Jedne se provode putem akcionog plana, druge putem Ministarstva industrije i energetike Srpske gdje je u prošloj godini dato 20 miliona KM preduzećima Srpske, posebno izvorno orijentisanoj privredi", precizirao je Đokić.

On je rekao da je značajna pomoć Vlade Srpske za ovu godinu iskazana i u poljoprivredi, jer će do kraja marta poljoprivrednim proizvođačima biti isplaćeni podsticaji od 28 miliona KM. To, uz redovnih 60 miliona KM, predstavlja značajna finansijska sredstva usmjerena u poljoprivredu.

"Akcionim planom nastojaćemo da obezbijedimo dio sredstava za jačanje poljoprivrednih gazdinstava da bi bila osposobljena da rade i zapošljavaju što više nezaposlenih lica", pojasnio je Đokić.

Zavod za zapošljavanje Srpske ima važnu ulogu na provođenju akcionog plana, napomenuo je Đokić i dodai da bi Zavod trebalo da bude ustanova koja će podsticati ljude i posredovati između nazaposlenih i poslodavaca u smislu da im preporučuju lica sa evidencije.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog