Svijet

Kipru 10 milijardi evra pomoći

BRISEL - Ministri finansija zemalja evrozone postigli su noćas dogovor o isplati pomoći od 10 milijardi evra za spasavanje bankarskog sistema Kipra i zadržavanju te zemlje u evrozoni.

Banka Laiki, druga najveća finansijska institucija u zemlji, biće podijeljena, a depoziti veći od 100.000 evra pretrpjeće značajne gubitke. Svi depoziti manji od 100.000 evra biće "potpuno garantovani".

Evropska centralna banka ranije je odredila ponedjeljak kao krajnji rok za postizanje dogovora i zaprijetila povlačenjem ponude o pružanju finansijske pomoći.

Banka Laiki biće podijeljena na "dobru" i "lošu" banku, a njena kvalitetna imovina kasnije će biti uključena u Banku Kipra, prenio je Bi-Bi-Si.

Jeren Dijselblem, predsjednik evrogrupe, koja okuplja ministre finansija evrozone, rekao je na konferenciji za novinare u Briselu da se ovim dogovorom "okončava neizvjesnost" u vezi sa kiparskom ekonomijom.

On je izrazio uvjerenje da je novi dogovor bolji za kiparski narod od mjera koje je kiparski parlament odbio prošle sedmice, pošto se fokusirao na dvije problematične banke, umjesto na cijeli bankarski sektor.

Komentatori ocjenjuju da su ovo dobre vijesti za građane sa manjim depozitima i ušteđevinama.

Demonstranti su uzvikivali parole protiv EU na protestu ispred zgrade Evropskog savjeta, u vrijeme sastanka evrogrupe.

Procenat kojim će biti oporezovani depoziti veći od 100.000 evra u Banci Kipra biće utvrđen u narednim sedmicama. Ključni zahtjev Međunarodnog monetarong fonda /MMF/ bio je da za usvajanje ovog poreza nije potrebno glasanje u kiparskom parlamentu.

Komesar EU za ekonomske poslove Oli Ren izjavio je da "dubina finansijske krize na Kipru znači da će situacija u bliskoj budućnosti biti teška za ovu zemlju i njen narod".

(Agencije/Frontal)

Komentari
Blog