Intervju

FRONTAL INTERVJU - Slobodan Puhalac: Južni tok od izuzetnog značaja za oba entiteta

Slobodan Puhalac v.d. direktor u privrednom društvu „Gas-Res“, čiji je osnivač Vlada Republike Srpske, za Frontal govori o aktivnostima ovog preduzeća na izgradnji priključka kroz Republiku Srpsku na gasovod „Južni tok“, njegovom značaju za građane RS i Federacije BiH, kao i cijeni gasa.

Prošlo je više od godinu dana od osnivanja preduzeća „Gas Res“. Koje planirane akivnosti su okončane do sada?

Privredno društvo „Gas-Res“ d.o.o čiji je osnivač Vlada Republike Srpske otpočelo je sa radom 01.08.2012.godine, nakon zakonom predviđene, dosta obimne procedure za registraciju. Važno je napomenuti da Republika Srpska, osim osnova u Strategiji energetike nije raspolagala sa studijom ili drugim validnim dokumentima u kojima je obrađena koncepcija gasifikacije. Činjenica da su tokom proteklog vremena brojni strani konsultanti izradili više studija za BiH, finansiranih od strane donatora  nije uticala da se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH otpočnu bilo kakve ozbiljne aktivnosti na gasifikaciji. BiH ima, prije svega u odnosu na Hrvatsku i Srbiju, nedovoljno razvijenu mrežu gasovoda i više nego desetorostruko manju potrošnju gasa.

Treba napomenuti da Hrvatska i Srbija imaju i vlastita nalazišta prirodnog gasa kojima podmiruju do oko jedne trećine potrošnje. U proteklom periodu „Gas-Res“ je na osnovu raspoloživih podataka pripremio sve neophodne materijale za Vladu Republike Srpske i strateškog partnera ZAD „Gasprom“ koji su doveli do zaključivanja Memoraduma (Soči, septembar 2012.godine).

Sadržaj Memoranduma, kojim se definiše priključenje Republike Srpske na gasovod „Južni tok“ u Srbiji, obuhvata izgradnju magistralnog gasovoda, gasifikaciju naselja, prelaz toplana na gas i izgradnju termoelektrana na gas. Za naprijed naveden sadržaj urađeni su prijedlozi trasa i bilansi potrošnje. U svim aktivnostima vezanim za saradnju sa „Gaspromom“ sugerisano je i planiranje potrebne količine za Federaciju BiH koja je utvrđena u njihovim strateškim dokumentima.

Vlada RS je projekat Južni tok proglasila od nacionalnog značaja. Koji su prvi efekti u realizaciji ovog projekta a koje će osjetiti građani?

Odluka Vlade RS o proglašenju projekta „Južni tok“ za projekat od nacionalnog značaja samo je polazni osnov za ispunjenje obaveza iz Mape puta koja će uskoro biti potpisana sa „Gaspromom“. To bi u konačnom trebalo dovesti do usvajanja zakona o „Južnom toku“ u Skupštini Republike Srpske.

Da li će Južni tok donijeti energetsku stabilnost kompletne Bosne i Hercegovine, odnosno koliko se ovaj projekat odnosi na Federaciju BiH?

Projekat priključenja Republike Srpske i BiH na gasovod „Južni tok“ od izuzetnog je značaja za oba entiteta sa efektima koji će biti valorizovani  u nizu područja od industrije do domaćinstava. Strateški partner i ozbiljnost projekta uvijek nas upozoravaju na niz velikih obaveza  da sustignemo ono što je propušteno.

Republika Srbija je aktivnosti na projektu započela 2008. godine da bi 2013. godine to finalizirala donošenjem zakona o Južnom toku i otpočinjanjem planiranih  aktivnosti koncem 2013. i početkom 2014. godine. Činjenica da je 2012. godine definitivno potvrđen, nizom međudržavnih ugovora (Turska,Bugarska,Srbija,Mađarska,Slovenija ), projekat “Južni tok“ nametnuo je svim stranama novo ubrzanje a Republici Srpskoj i nadamo se Federaciji BiH izuzetnu šansu.

Imajući u vidu obaveze koje je BiH preuzela sporazumom sa Energetskom zajednicom i aktivnosti po pitanju realizacije Gasnog prstena Energetske zajednice, da li se može očekivati da Južni tok dobije konkurenta?

Obaveze iz ugovora koji je BiH zaključila pristupajući Energetskoj Zajednici Jugoistočne Europe ne ograničavaju subjekte u novim investicijama. Naravno da se neki principi moraju uvažavati tu prije svega mislimo na ostvarivanje konekcije sa drugim sistemima, poštivanje direktiva utvrđenih od strane EZ, i punu otvorenost za konkurenciju. Ovdje se nameće pitanje konkurentnosti više vrsta energenata a kad je u pitanju gas Evropa će biti sve više izložena ponudi LNG (utečnjenog prirodnog gasa) i vjerovatno u budućnosti gasom iz škriljaca. Po našoj procjeni drugi gasovodi (Nabuco,TAP,TANAP) su u debelom zaostatku za „Južnim tokom“ i neizvjesne realizacije.

BiH plaća treću najveću cijenu gasa u Evropi. Ministarka energetike u Vladi Republike Srbije rekla je da će Srbija pregovarati o smanjenju cijene za 10%, u kojoj cjenovnoj grupi će biti BiH nakon uspostavljanja sistema Južni tok?

U ovom trenutku mi nismo adresa za ovo pitanje. Nabavku gasa za BH vrše subjekti iz Federacije trasom koja ide iz Rusije preko Beregova (Ukrajina) i Horgoša (Mađarska),  (cca 5400 km). Naša je objektivna procjena da će ulaskom „Gasproma“ u najmanje 60% vlasništvo zajedničke kompanije koju će osnovati sa „Gas-Resom“, cijena gasa biti znatno niža i povoljnija od cijene ostalih energenata.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog