Intervju

FRONTAL INTERVJU – Jan Pojmans: Možete u svemu biti veoma ekstremni ali onda nećete postići nikakvo rješenje

Predsjednik parlamenta Flandrije, Jan Pojmans, boravio je u Banjaluci na poziv Igora Radojičića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Na svečanoj sjednici parlamenta Pojmans se obratio narodnim poslanicima i kompletnom rukovodstvu Srpske. Frontal je tokom njegovog boravka u Banjaluci realizovao intervju.

Kao što ste naglasili u Vašem obraćanju najvišim zvaničnicima Republike Srpske, ulazak BiH u Evropsku uniju značio bi da „stanovništvo može koristiti sve mogućnosti mira i blagostanja“. Trenutno, Bosni i Hercegovini ističe rok za dogovor u vezi sa implementacijom presude „Sejdić-Finci“. Ako se ne postigne EU je poručila da neće priznati naredne izbore. Imate li u tom smislu savjet za političke lidere u BiH?

Savjet je da morate doći do nekog kompromisa i da morate staviti u stranu neke stvari koje su se dešavale u prošlosti. Ne želim da se miješam u untrašnju politiku ovdje. Možete u svemu biti veoma ekstremni, ali onda nećete postići nikakvo rješenje. Od 1. jula ćete imati više od 1000 kilometara zajedničke granice sa EU. Bilo bi šteta da u budućnosti BiH kao država u bilo kojem modelu, o kojem ćete vi morati odlučiti jer to nije moja stvar, propusti priliku da se pridruži Evropskoj uniji. To bi samo dovelo do nekih negativnih posljedica kako za državu tako i za oba entiteta.

Budžet Flandrije je 30 puta veći od budžeta RS. Stopa nezaposlenosti kod nas je jedna od najvećih u Evropi, a broj penzionera se izjednačio sa brojem zaposlenih. Ništa bolja situacija nije ni u drugom entitetu. Međutim, uprkos tome javnosti se sve više plasiraju vruće političke teme vrlo često zasnovane na međuetničkim razlikama. Iz iskustva Vaše zemlje, na koji način se ovo može prevazići u cilju boljeg života na ovim prostorima?

To je naravno posljedica toga da ovdje imamo tri grupacije koje moraju da „razvodne“ tešku situaciju da bi napravili kompromis. Prije dvadeset godina ovdje je bio rat. Istorija je potpuno drugačija nego naša istorija. Taj voz Evrope će nastaviti dalje da se kreće. Ako budete zakasnili na njega to može da donese samo nove probleme.

Političari ovdje ne smiju da se bave sopstvenim interesima. U stvari oni moraju da se bave zadacima koji stoje pred njima i izazovima.

U Republici Srpkoj je odnos primanja poslanika prema prosječnoj plati radnika oko 4:1. Kakav je taj pokazatelj u Vašoj zemlji?

Poslanik koji je normalno plaćen ima neto primanja oko 5000€. Predsjednik parlamenta je zbog toga što misli da su mu primanja prevelika odlučio da vrati u budžet 30% plate.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog