Vijesti

Dodik u utorak svjedoči u dokaznom postupku odbrane Radovana Karadžića

HAG - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svjedočiće u dokaznom postupku odbrane Radovana Karadžića u Haškom tribunalu u utorak, 9. aprila.

Karadžić se zahtjevom za svjedočenje obratio Dodiku još u aprilu prošle godine, kada je zatražio da predsjednik Republike Srpske izdvoji "sat do dva", kako bi se 11. juna sastao sa Karadžićevim pravnim savjetnikom Piterom Robinsonom.

Najavljeno je da će glavno ispitivanje trajati jedan čas, dok tužilaštvo procenjuje da će mu za unakrsno ispitivanje biti potrebna dva časa.

Vukadinović:  Odluka Milorada Dodika da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću je dobar potez

Odluka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću je dobar potez i u političkom i u moralnom smislu, jer to nije samo odbrana Karadžića, nego i institucije predsjednika Republike i same Srpske, koja je itekako ugrožena od Haga, Sarajeva i drugih uticajnih centara moći na zapadu, izjavio je Srni politički analitičar Đorđe Vukadinović.On je istakao da samo "posljednje naivčine ili licemjeri" još mogu da kažu da suđenje Radovanu Karadžiću nije suđenje Republici Srpskoj, ističući da je odluka Dodika da svjedoči u Hagu mudar, hrabar i častan državnički potez.

"Bez obzira na njihove odnose i, možda, u nekom vremenu na različite stavove, dužnost Dodika, i svakog na funkciji predsednika, je da učini sve što je u njegovoj moći da zaštiti institucije Republike Srpske, uključujući i instituciju predsednika Srpske", rekao je Vukadinović, koji je glavni urednik "Nove srpske političke misli".

Vukadinović je istakao da je neophodno pružiti maksimalnu pomoć haškim optuženicima, te napomenuo da su neko vrijeme rukovodstva Srpske i Srbije forsirala pogrešnu strategiju distanciranja od haških optuženika, da ne bi na njih "pala ljaga" za navodne zločine.

On je dodao da niko u regionu nije imao takav stav, naročito Zagreb i Sarajevo, te Albanci na Kosovu, koji su od prvog dana uložili sve snage i resurse da pomognu u odbrani svojih haških optuženika.

"Samo mi smo imali pogrešan stav. Dobro je da je sa tom praksom prekinuto u Banjaluci, a nadam se i u Beogradu", dodao je Vukadinović.

Antić: Svjedočenjem Dodika na suđenju bivšem predsjedniku Srpske u Hagu se brani nacionalni interes srpskog naroda

Svjedočenjem predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na suđenju bivšem predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu se brani nacionalni interes srpskog naroda, a Dodikova odluka da to učini je jako dobra i zbog toga što Srpska treba da stane iza svih svojih građana, ocijenio je lider Naprednog kluba Čedomir Antić.On smatra da će Dodik u Hagu reći ono što je istina i ono za šta vjeruje da je istina. "Istina, kakva god da je o srpskom narodu, da li je ta istina nepovoljna ili ružna, ona je bolja od ove koja nam se nameće i samim tim je u ovom trenutku naš nacionalni interes", rekao je Antić Srni.

On je ocijenio da je red da jedan predsjednik svjedoči na suđenju građaninu te države, koji je suđen za djela koja su izvršena u vrijeme kada je obavljao neku državnu funkciju.

"Dakle, ne ide Dodik da svedoči čoveku koji je ubio nekoga ili čoveku koji je švercovao drogu, ide da svedoči predsedniku jedne stranke, predsedniku jedne Republike, koji je vodio tu republiku u teškim vremenima rata. Ide tamo da kaže ono što je istina i ono za šta veruje da je istina", istakao je Antić.

(Srna/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog