Vijesti

Protest u Zagrebu "Ne ćirilici u Hrvatskoj" - Pusić: Zakoni se moraju poštovati

Na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića održava se veliki protestni skup "Ne ćirilici u Hrvatskoj", u organizaciji "Stožera za obranu hrvatskog Vukovara".

Iako je početak programa bio najavljen za 12.05 sati, jer kako su slikovito rekli organizatori "više nije pet do dvanaest nego dvanaest i pet", program je otpočeo nakon što je Grički top označio podne i to tonskim zapisom javljanja Siniše Glavaševića iz opkoljenog Vukovara.

Protest će potrajati oko sat vremena.

Protestanti su se već od 11 sati skupljali na Trgu, a centrom Zagreba orile su se razne domoljubne pjesme, mahom s potpisom Marka Perkovića Thompsona, Prljavog kazališta i Parnog valjka.

Na protestu protiv uvođenja ćirilice u centru Zagreba se, prema prvim neslužbenim procjenama, okupilo oko nekoliko hiljada građana. Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, a uoči održavanja zagrebačkog protesta, najavili su masovniji odaziv od onog vukovarskog gdje se okupilo oko 20.000 ljudi. No, službene brojke u ovom zagrebačkom, tek se očekuju.

Protest na kojem će ponovo biti iščitani zahtjevi i proglas protiv uvođenja dvojezičnosti, nadzire policija. I organizatori protesta i predstavnici vlasti pozvali su na dostojanstveno ponašanje i pridržavanje slova zakona.

Dok u Stožeru očekuju da će njihovi zahtjevi biti uvaženi, iz Vlade su jasni: "Svatko ima pravo na svoj politički stav, no u Hrvatskoj postoje zakoni koji su na snazi i koje treba poštovati", poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

(INDEX.hr/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog