Vijesti

Političke konsultacije o Kosovu

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić obavio je konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o toku pregovora sa Prištinom i ponudi Brisela. Seriju političkih konsultacija o Kosovu Dačić je započeo razgovorom sa predstavnicima vladajuće koalicije.

U zgradi Vlade, sastanku koji je počeo nešto pre 10 časova, prisustvovali su predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Prisustvovali su i predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Veroljub Arsić, zamenik predsednika SPS-a Žarko Obradović, predsednik poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić, predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, šef poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić, lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Šef poslaničke grupe SNS-a Veroljub Arsić rekao je posle konsultacija da će SNS odluku o ponudi Brisela doneti posle sutrašnje sednice Predsedništva i pozvao državni vrh da pokaže jedinstvo.
Premijer Dačić se potom sastao sa predsednikom i zamenikom predsednika Demokratske stranke Draganom Đilasom i Bojanom Pajtićem, kao i sa šefom poslaničke grupe demokrata Borislavom Stefanovićem. Predstavnici DS-a posle sastanka nisu davali izjave.

Posle sastanka sa predstavnicima DS-a, Dačić je razgovarao i sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem.

Jovanović očekuje da će SNS i ostale članice vladajuće koalicije sutra doneti odluku koja će biti u interesu budućnosti Srbije, i da će se odlučiti za dogovor sa kosovskim Albancima kako potomstvu ne bi bio ostavljen nestabilan region.

"Neka preuzmu teret odgovornosti, neka izgube svoje funkcije, neka budu oni ti koji će biti upamćeni kao nešto što je najlošije među nama, ali neka Srbija dobije svoju perspektivu, ili neka se povuku", rekao je Jovanović posle konsultacija sa premijerom Dačićem.

Kako je istakao, naša kosovska agonija jednom treba da se završi, jer Srbija nema više šta da izgubi na Kosovu, ali, prema njegovoj oceni u Srbiji je premalo političke hrabrosti i vizije, zbog čega se "već jednom mora prekinuti s politikom koja ponovo deli društvo".

"Ovo nije 1999. godina, Brisel nije Rambuje, niti mi više možemo da izgubimo na Kosovu bog zna šta. Sve što smo mogi da izgubimo izgubili smo zbog svoje političke gluposti, nezrelosti, neodgovornosti, kukavičluka i nepovoljnih političkih okolnosti. Moramo preseći Gordijev čvor i reći ljudima istinu", poručio je Jovanović.
"Ako naši lideri nisu sposobni za to, a sumnjam da nisu i mislim da nemaju sposobnost da vode zemlju, onda neka to kažu, i neka nam daju izbore zbog toga što nemaju snage da vode Srbiju putem kojim treba da ide", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, politički lideri Srbije su neodgovornom politikom proteklih meseci zatrovali društvo i od 2013. godine ponovo napravili 1999. godinu, iako je svima jasno da je sve štoje Srbija mogla da uradi na Kosovu uradila do juna meseca 1999. godine i kapitulacije.

"Od tada do danas Srbija se samozavarava nastojeći da, predvođena političarima koji iz nemoći ili želeći da pobegnu od odgovornosti za ono što se tada desilo, živi u nekoj paralelnoj stvarnosti", objasnio je Jovanović.

Podsetio je da je s Dačićem danas razgovarao u kabinetu u kojem je doneta odluka da se Slobodan Milošević izruči Haškom tribunalu, čime su, kako je rekao, stvoreni preduslovi za razvoj Srbije i istakao da i danas moraju da se donose nepopularne, ali neophodne odluke.

"Danas je Kosovo susedna zemlja i nisam srećan zbog toga, ali to moram da kažem zato što ne želim novo Kosovo unutar Srbije", rekao je Jovanović. On se kratko osvrnuo i na jučerašnje saopštene SPC, ističući da ona nema pravo da svoje stavove potpisuje svim vernicima.

Premijer Dačić se posle razgovora sa liderom LDP-a, sastao sa predsednikom DSS-a Vojislavom Koštunicom i njegovim savetnikom Aleksandrom Nikitovićem.
Koštunica je posle konsultacija rekao da je sporazum koji je ponuđen Srbiji apsolutno neprihvatljiv i da se mora odbaciti, i naveo da je neophodno insistrati na novom formatu pregovaranja, odnosno na povratku dijaloga pod okrilje Saveta bezbednosti UN.

"Stvari će se razrešiti ovih nekoliko dana, a reagovanje javnosti, Srba na Kosovu i Metohiji, rukovodstva Republike Srpske i poruke SPC govore u zbiru da sporazum treba da bude odbačen", ponovio je Koštunica.

Koštunica je ukazao da se stvari sa mrtve tačke mogu pokrenuti jedino ukoliko se pregovori vrate pod okrilje UN i tako ujedno spreči potpuno priznanje nezavisnosti Kosova.

"Sporazum treba odbaciti i težiti novom, koji će biti saglasan međunarodnom pravu pod okriljem UN", istakao je Koštinica.

On je podsetio da je albanska strana sve vreme dijaloga insistirala i pozivala se na svoj ustav i svoje zakone, ocenivši da se i Srbija mora čvrsto pridržavati Ustava i pravnog sistema.

"Zapad i EU su u ove pregovore ušli isključivo sa namerom da Kosovo postane nezavisno i to se može sprečiti jedino ukoliko se stvari vrate u UN", zaključio je Koštunica.
Dačić se potom sastao odvojeno sa predsednikom poslaničke grupe Zajedno za Srbiju Dušanom Petrovićem i liderom SVM-a Ištvanom Pastorom i šefom poslaničke grupe te stranke Balintom Pastorom.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da ih je premijer Dačić informisao o onome "što manje više svi znamo" i poručio da je stav SVM-a nepromenjen.

"Ako treba da biramo onda se opredeljujemo za evropsku putanju Srbije", rekao je Pastor novinarima ispred zgrade Vlade nakon sastanka da Dačićem o toku dijaloga Beograda i Prištine.
Ligu socijaldemokrata Vojvodine na sastanku sa premijerom Dačićem predstavljali su lider stranke Nenad Čanak i šef poslanične grupe Bojan Kostreš.
Zatim je usledio sastanak sa predsednikom Srpskog pokreta obnove Vukom Draškovićem i šefom poslaničke grupe SPO-DHSS Aleksandrom Jugovićem.
Posle niza sastanaka, premijer Dačić održaće konferenciju za novinare, koju će RTS direktno prenositi na Prvom programu.

Najavljeno je da će se u 16 časova sastati i državni vrh Republike Srbije i rukovodstvo Republike Srpske, uključujući predsednika RS Milorada Dodika, premijera Željku Cvijanović i predsednika parlamenta Igora Radojčića.

Vanredna sednica Vlade na kojoj će se raspravljati o dijalogu sa Prištinom biće održana u ponedeljak.

(RTS.rs/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog