Svijet

Rat i opstanak ofšor kompanija

LIMASOL - Međunarodni konzorcijum novinara istraživača najavio je da će objelodaniti sve tajne tzv. ofšor zona, odnosno račune uticajnih i poznatih lica, što je izazvalo paniku u finansijskim krugovima.

Ako započne rat protiv ofšor zona, u provaliju će poletjeti ne samo mnogi političari i finansijeri, već i finansijski model s kraja 20. vijeka, upozoravaju eksperti.

Netransparentnost transnacionalnog biznisa i predstavnika finansijske i političke elite izazivaju sve veći gnjev. Mnogi traže da se osvijetli naličje svjetske ekonomije.

Novinari istražioci pustili su u informativni prostor cijelu "korpu" prljavog veša, objavivši da imaju dva i po miliona dokumenata o djelatnosti oko 120 hiljada ofšor kompanija Britanskih Djevičanskih Ostrva.

Na udaru su građani iz 170 država svijeta!

Mnogi zaključuju da vlasnici kompanija nemaju više gdje da efikasno sakriju novac. Ali, eksperti tvrde suprotno.

Ofšor zone, koje su otkrivene, radile su neprofesionalno. Ipak, postoje ofšor tehnologije koje omogućavaju da se čovjek uopšte ne otkrije.

Na Kipru kompanija može da bude registrovana na neke direktore. Realnom vlasinku se daje prazan formular, koji su potpisali baš ti direktori, u koji treba upisati ime čovjeka kome će biti predati aktivi u slučaju potrebe.

Vodeće države su napravile ofšor zone za rješavanje bar tri zadatka: to je mjesto gdje može da se sakrije novac od oporezivanja, to je instrument konkurencije za velike kompanije i, radeći putem ofšora, smanjuju se troškovi i pojeftinjuju izvoz.

Jasno je da mnoga društva negoduju protiv ofšora, pa je najvažnije da situacija bude razriješena i da sve zone mogu da budu zatvorene za pola godine do godinu i po.

Ipak, upozoravaju ekonomski nalitičari, vlade koje se same po sebi nalaze u tijesnoj vezi sa finansijskom oligarhijom, ne žele to da učine.

Mnogi, pak, smatraju da će, prije ili kasnije, ofšor zone morati da budu uništene - u protivnom će one uništiti međunarodnu ekonomiju.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog