Za tu namjenu Putin je odredio tačne rokove do kada političari federalnog nivoa, ali i oni niži, sve do gradskih, moraju da odluče žele li da ostanu u fotelji ili hoće da odu i tako sačuvaju svoje bankarske račune i nekretnine u inostranstvu, piše podgorički "Dan".

Tokom investicionog buma u Crnoj Gori, pored ruskih biznismena, nekretninama su trgovali mnogobrojni političari.

Prema ranijim istraživanjima ruskih listova, u Crnoj Gori su 57,7 hiljada kvadrata zemljišta u Herceg Novom kupili Jevgenij i Stanislav Šljičkov.

Jevgenij je, kako se navodi, zastupnik Saratovske Dume, član odbora za budžet i ekonomsku politiku, imovinu i zemljište i sekretar Putinove stranke Jedinstvena Rusija. Stanislav, koji mu je sin i stranački kolega, zastupnik je Engeljskog opštinskog regiona Saratovske oblasti.

Budvu su, navodno, odabrali zamjenica predsjednika državne Dume Ljubov Sliska, kao i porodica državnog inspektora za energetiku.

U Petrovcu je stan kupio član moskovske uprave u resoru nabavke, dok se u Krašićima, u blizini Tivta skrasio jedan od rukovodilaca izgradnje obilaznice oko Sankt Peterburga.

Pored njega, prema nezvaničnim saznanjima "Dana", vilu u Krašićima ima ambasador Rusije u Londonu Aleksandar Jakovenko.

U Krašićima je nekoliko vila u izgradnji, a spekuliše se da su vlasništvo Rusa. I u naseljima Trebesin i Milovići parcele su pokupovali rukovodioci moćnih državnih, energetskih i rudarskih kompanija.

Jedan od prvih političkih ličnosti koji je trgovao nekretninama u Crnoj Gori je bivši gradonačelnik Moskve Juri Luškov, čija je žena najbogatija Ruskinja. On je prije nekoliko godina kupio vilu u Žanjicama, ali je nije održavao i na kraju je prodao.

Posljednjih pet-šest godina, Rusi predvode listu vlasništva stranaca u Crnoj Gori - posjeduju oko 150 hiljada stambeno-poslovnih kvadrata, kao i više od 300 hektara zemljišta