EU integracije BiH

Koja je formula vaše stranke za rješavanje pitanja „Sejdić - Finci“?

Ovo pitanje je u junu prošle godine, uoči prvog sastanka Dijaloga na visokom nivou o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, Frontal uputio strankama vladajuće „šestorke“ u Bosni i Hercegovini.

Sa zvaničnih e-mail adresa Socijaldemokratske partije, Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice 1990, Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Srpske demokratske stranke nismo dobili nikakav odgovor  što smo u redakciji dvostruko tumačili – da u tim velikim stankama nemaju vremena da komuniciraju sa portalima (što je druga tema) ili da nemaju odgovor. Izuzetak je HDZ BiH koji nas je obavijestio da će pitanje proslijediti organima stranke i da ćemo od njih dobiti odgovor. Još nismo dobili taj odgovor, a izgleda da nismo jedini.

Nakon tog prvog Sastanaka Dijaloga na visokm nivou koji je održan 27. juna prošle godine lideri Bosne i Hercegovine su uz prisustvo Štefana Filea, komesara za proširenje EU, usaglasili Mapu puta – set obaveza koje BiH mora ispuniti na svom putu ka Evropskoj uniji. Datumi za realizaciju tih obaveza su ustanovljeni na osnovu prijedloga domaćih političara.

Prvo prolazno vrijeme je postavljeno na datum 31. avgust 2012. godine sa obavezom:

„Prijedlog Parlamentarnoj skupštini za izmjenu Ustava Bosne i Hercegovine (BiH) kako bi bio usklađen sa sudskom odlukom u predmetu Sejdić/Finci. Ovo je najvažniji element koji nedostaje da bi Savjet donio Odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).“

Iako je ova tačka ostala "mrtvo slovo na papiru", ipak je krajem novembra prošle godine realizovan drugi sastanak Dijaloga na visokm nivou. Komesar File je nakon tog sastanka izjavio:

„I dalje ne postoji politički dogovor o provođenju presude `Sejdić – Finci`.Model koordinacije za sve nivoe vlasti u BiH o pitanjima koja se tiču EU još nije predložen. Mapa puta od 27. juna i dalje ostaje validna.“

U želji da se do novog, trećeg po redu sastanaka na visokom nivou dođe do rješenja, a koji je komesar File zakazao za 11. april ove godine, u Briselu su prošlog mjeseca održane konsultacije bh. lidera. Nakon briselskog sastanka lideri stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj su konstatovali da problem oko rješenja pitanja ustavne diskriminacije ostalih naroda u BiH stanuje u Federaciji BiH.

Istakunto je da je prijedlog Republike Srpske uvažen kao konstruktivan i sastoji se u tome da se iz ovog entiteta na direktnim izborima bira jedan član predsjedništva BiH bez nacionalnog prefiksa i da se u Domu naroda pored pet predstavnika srpskog naroda kandiduje jedan iz reda ostalih. S tim da se u Federaciji nađe rješenje izbora dva člana predsjedništva bez nacionalnih ograničenja i dva nova predstavnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji bi predstavljali pripadnike ostalih.

Djelimičnu podršku prijedlogu iz Republike Srpske je dao i jedan od apelanata tužbe „Sejdić i Finci protiv BiH“, koordinator Saveza Roma u BiH, Dervo Sejdić. Za razliku od prijedloga iz RS, Sejdić naglašava da je ravnopravnost ako u Domu naroda sjedi isti broj predstavnika ostalih naroda kao i broj delegata iz konstitutivnih naroda.

„Ono što ja podržavam je prijedlog politike Republike Srpske. Izbor člana Predsjedništva: jedan iz RS, dva iz Federacije BiH – direktan izbor. I jedino gdje se ne slažem sa prijedlogom politike RS je to da u Dom naroda PSBiH ide tri predstavnika pripadnika ostalih i po pet konstitutivnih. E tu se ne slažem“.

Nakon optimističnih izjava iz Brisela da će se do rješenja doći, predstavnici vladajuće „četvorke“ u FBiH se ipak nisu usaglasili. Štefan File je u ponedjeljak otkazao dolazak u Mostar i  poručio da žali što uski stranački i etnički interesi i dalje preovladavaju nad istinskim angažmanom da se okonča ustavna diskriminacija mnogih građana Bosne i Hercegovine, te zakonodavstvo dovede u suglasje sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

„Nedostatak volje za kompromisom i rješavanjem presude Sejdić-Finci  pokazuje da verbalnu posvećenost pitanjima EU ne prate konkretna djela“, zaključio je File.

Bez uklanjanja diskriminacije nema evropskog puta BiH

Svaka zemlja koja teži da postane članica evropske porodice naroda u kojoj se njeguju vrijednosti demokratije, mira i ljudskih prava, mora poštovati ​​načela iz Povelje Ujedinjenih nacija, Evropske konvencije o ljudskim pravima, OEBS-a, Helsinškog završnog akta, Pariske povelje za novu Evropu.

Poštovanje ljudskih prava propisanih tim međunarodnim aktima i konvencijama sada je međunarodna ugovorna obveza BiH u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Nesprovođenje presude u predmetu Sejdić-Finci predstavlja kršenje međunarodnog sporazuma (SSP) i krši ljudska prava u BiH. Država ne može podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo ako se to pitanje ne riješi.

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Peter Sorensen, je u intervjuu za Frontal još jednom naglasio da jeizuzetno važno da Bosna i Hercegovina ukloni diskriminaciju pri izboru za predsjedništvo i Dom naroda, tako da postane zemlja gdje se ne narušavaju politička prava.

„Sa stanovišta evropskih integracija, najurgetnije pitanje je izvršenje sudske odluke u predmetu Sejdić-Finci! BiH nema izbor u tom pogledu, EU ne odustaje niti će odustati ili ublažiti svoje uslove koje je postavila BiH u smislu ispunjavanja ove obaveze.“

U svom govoru pred Savjetom Evrope, komesar File je jasno rekao da ukoliko ne izvrši sudsku odluku u predmetu Sejdić - Finci, BiH će i dalje zaostajati za susjednim zemljama u procesu evropskih integracija, a EU neće smatrati da su opšti izbori u BiH 2014. u skladu sa standardima. Isto tako, BiH mora da ispuni ostale ciljeve iz Mape puta kako bi SSP stupio na snagu.

O kredibilnosti predstojećih izbora File je i danas govorio, kada je nakon otkazivanja sastanka Dijaloga na visokom nivou, došao u Sarajevo da sa predstavnicima institucija BiH i političkim liderima održi niz sastanaka.

Pominjanje nepriznavanja izbora od strane Evropske unije domaći političari su protumačili kao mogućnost da se ti izbori čak i ne održe. Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik, u obraćanju medijima je prije sedam dana izjavio da „nema smisla učestvovati u izborima koji će biti proglašeni nelegitimnim, te da je moguće da se izbori 2014. godine i ne održe.“

To bi praktično značilo da se istim političkim subjektima koji se nalaze na vladajućim pozicijama u BiH, zbog ne ispunjavanja evropskih uslova, što za posljedicu ima zamrzavanja evropskog puta BiH, produži mandat za nepoznat vremenski period.

Paradokslalno je da proevropske vlade u oba entiteta, kako se deklarišu, i politički subjekti koji ih čine, a na osnovu glasova birača zbog nepostojanja dogovora unutar vladajuće koalicije na jednom od suštinskih pitanja za građana, za posljedicu mogu imati produženje mandata.

Evropski put jasno je determinisan implementacijom odluke Sejdić- Finci i od toga se neće odustati. Takav stav evropskih zvaničnika, za Frontal potvrđuju i u ambasadama Velike Britanije i Sjedinjenih Američkiih Država.

„Ovo pitanje neće nestati samo zato što ga politički lideri nisu uspjeli riješiti ove sedmice“, izjavio je za Frontal Najdžel Kejsi, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

„Ono je već dovelo do značajnih ekonomskih troškova za svaku bh. porodicu, jer je doprinijelo odgađanju pristupa ove zemlje Evropskoj uniji. Šteta će biti samo veća što ono duže ostane neriješeno. Ja ne očekujem odgađanje izbora 2014. godine, jer u Ustavu ne postoji odredba kojom se to reguliše. Ali, Savjet Evrope i komesar za proširenje EU su upozorili da ovi izbori neće biti ocjenjeni kao izbori u skladu sa evropskim standardima ako se provedu u okviru postojećeg diskriminirajućeg sistema. Dakle, ako se ovaj problem ne riješi prije raspisivanja izbora naredne godine, to će imati posljedice na odnose između onog ko pobjedi na tim izborima i EU“, konstatovao je ambasador Kejsi.

Iz kancelarije za odnose s javnošću ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu saopštili su nam da BiH ima zakonsku obavezu da implementira odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci.

„Na bosanskohercegovačkim političarima je da pronađu prihvatljiv način da se to i učini. Imali su gotovo četiri godine da to urade, ali nisu uspjeli. I dalje smo razočarani činjenicom da mnogi politički lideri ne pokazuju volju neophodnu kako bi se pronašlo rješenje koje je u skladu sa odlukom Suda. Provedba ove odluke je ključni korak za napredak Bosne i Hercegovine na njenom putu priključenja Evropskoj Uniji, ali je važna i za budućnost BiH kao demokratske države koja podržava vladavinu zakona i osnovni princip ljudskih prava koji se odnosi na nediskriminaciju. Bez rješenja slučaja Sejdić-Finci, kretanje BiH ka EU biće efektivno zamrznuto dok ostale zemlje regiona značajno napreduju. Vrijeme ističe. Ukoliko političari ozbiljno žele da zemlja napreduje, sada je vrijeme da to pokažu. Ukoliko se političari ne usaglase oko rješenja u narednih nekoliko dana, Bosna i Hercegovina neće moći iskoristiti ekonomske i socijalne prednosti napredovanja na putu ka EU.”

Dervo Sejdić je ponovo i nakon opštih izbora 2010. godine tužio Bosnu i Hercegovinu „zbog održanih izbora u takvom okruženju” i tražio je odštetu. Možda je ovo prilika da se pripadanici “ostalih” u BiH, u slučaju da se odluka koja dijelom nosi njegovo prezime ne implementira, barem malo okoriste. Na trošak svih građana.

(Frontal) 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog