Region

Proboj Sremskog fronta - 68 godina

BEOGRAD - U Adaševcima kod Šida danas će biti obilježena 68. godišnjica proboja Sremskog fronta, najavio je vladin Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović predvodiće državnu manifestaciju obilježavanja 68. godišnjice proboja Sremskog fronta u okviru spomen-kompleksa Sremski front u Adaševcima kod Šida danas u 11 časova.

Punih 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine vođena je bitka u kojoj je sa obe strane učestvovalo oko 250.000 vojnika.Uz jedinice Jugoslovenske Armije, učestvovale su i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i Brigada "Italija". U teškim i krvavim borbama, na snijegu i vjetru, poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore.

Poginulo je i 1.100 pripadnika Crvene Armije, 630 pripadnika bugarske Narodne Armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica. Na strani neprijatelja, poginulo je oko 30.000 vojnika.

Važno je naglasiti da je proboj Sremskog fronta označio i okončanje Drugog svjetskog rata na teritoriji Republike Srbije, podsjeća se u saopštenju.

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog