Svijet

Putin pristao na srpsku molbu za bescarinski uvoz automobila

Na kraju zvanične posjete visoke srpske delegacije Ruskoj Federaciji, postalo je jasno da je zaključen još jedan izuzetno važan poslovni dogovor. Naime, na molbu premijera Srbije Ivice Dačića, ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će dozvoliti bescarinski uvoz automobila proizvedenih u Srbiji, iako to uopšte nije u interesu ruske ekonomije, nego sasvim naprotiv, prenosi Glas Rusije.

Zeleno svjetlo za najveći srpski izvozni proizvod, Putin je dao isključivo zbog privilegovanog partnerstva Rusije i Srbije, odnosno zbog povlašćenog statusa kojeg Srbija ima na ruskom tržištu.

Kako je objasnio premijer Dačić, Rusija ima svoju automobilsku industriju sa milion zaposlenih radnika, pa je stoga bio sasvim nelogičan srpski zahtjev da nam Rusi odobre da izvoz Fijatovih automobila bude pod režimom slobodne trgovine zato što imaju svoje sopstvene proizvođače. Dačić je pritom rekao da je zamolio šefa ruske države da ipak pristane na takav bescarinski uvoz, na šta mu je Putin obećao da će to učiniti, to jest da će za početak uvesti određenu količinu, a to će po svemu sudeći biti kvota od 10.000 automobila proizvedenih u Srbiji.

Za rusko tržište je to relativno mala količina, ali za srpsku automobilsku industriju izuzetno velika cifra, s obzirom da to predstavlja najmanje 10% ovogodišnje planirane proizvodnje i oko 25% svih do sada prodatih automobila iz kragujevačke fabrike, otkako je ona obnovila svoj rad.

Takva odluka ruskog predsjednika da otvori vrata uvozu srpskih automobila pod privilegovanim uslovima, direktno će uticati na otvaranje novih radnih mjesta u Srbiji, s obzirom da je i sam direktor fabrike u Kragujevcu nedavno izjavio da će konkretan broj proizvedenih vozila u značajnoj mjeri zavisiti od toga da li će biti ugovorena ovakva bescarinska prodaja u Rusiji.

O značaju koji bi imala povećana prodaja srpskih automobila najbolje govori podatak da je Fijat 500L trenutno najveći izvozni proizvod srpske ekonomije, a dvije trećine svih dijelova koji se u njega ugrađuju čine upravo domaći proizvodi. A pozitivan rast srpskog izvoza u odnosu na uvoz u prva dva mjeseca 2013. godine prije svega je rezultat plasmana tog automobila na inostrana tržišta.

(Glas Rusije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog