Svijet

Hiljade Portugalaca protestvovalo protiv siromaštva

LISABON - Više hiljada ljudi protestovalo je ulicama Lisabona zbog sve većeg siromaštva izazvanog mjerama štednje koje je uvela Vlada. Protest protiv siromaštva organizovao je glavni portugalski sindikat CGTP, nakon višednevnih aktivnosti organizovanih širom zemlje.

"Zemlja više ne može da podnese rigorozne mjere štednje, ni žrtvovanje", izjavio je Armenio Karlos, lider CGTP koji se obratio okupljenima.

Demonstranti su uzvikivali: "Nezaposlenost u Portugalu sramota je države" i "Povećati minimalne plate", te pozvali Vladu, koja je uvela mjere štednje, da podnese ostavku.

Portugalska Vlada najavila je da će naredne sedmice predstaviti nove mjere štednje u okviru nastojanja da deblokira pristup međunarodnom programu pomoći.

Ustavni sud Portugala ocijenio je prošle nedjelje pojedine mjere štednje kao nezakonite, među kojima i povećanje poreza, ostavljajući vladu sa manjkom u budžetu za 2013. od 1,3 milijarde evra.

Nakon te odluke suda strani kreditori, koji su pozajmili Portugalu 78 milijardi evra u 2011. godini, zamrzli su narednu tranšu od dvije milijarde evra, što će biti na snazi dok Lisabon ne izađe sa alternativnim mjerama.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog