EU integracije BiH

BiH može izvoziti med u EU

Evropska komisija je usvojila odluku kojom se odobrava Program praćenja rezidua za med, perad, jaja i mlijeko BiH. Kao rezultat toga, Bosna i Hercegovina može izvoziti med u Evropsku uniju.

Odluka, objavljena u Službenom glasniku EU, pokazuje napredak ostvaren u ispunjavanju jednog od uslova za izvoz mlijeka, mliječnih proizvoda, peradi i jaja.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen je izjavio:

"Ovo bi trebalo predstavljati podsticaj za bh. vlasti, neophodan za akreditaciju drugih roba. U vezi sa poljoprivrednim proizvodima životinjskog porijekla, ključno je pojednostavljenje i pojašnjenje lanca kontrole i upravljanja. Trebaju biti riješena neka preklapanja i nejasnoće u tom lancu. Neophodno je ostvariti brz napredak.

Bosna i Herzegovina treba nastaviti izgradnju kapaciteta veterinarskih laboratorija za analizu rezidua radeći na akreditovanju traženih metoda. U ovom trenutku, većina analiza se obavlja u laboratorijama u inostranstvu."

Evropska unija je obezbjedila laboratorijsku opremu za kontrolu hrane i veterinarstvo u raznim gradovima u BiH. Tokom proteklih deset godina, EU je osigurala 19 miliona evra samo za sektor kontrole hrane i veterinarstva u BiH.

Dosada, Bosna i Hercegovina je akreditovala samo ribu i med za izvoz u zemlje EU. Važnost akreditacije dodatno je naglašena skorašnjim članstvom Hrvatske u Evropskoj uniji. Hrvatska je tradicionalno najvažniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine.

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog