Svijet

Još finansijske pomoći Grčkoj?

ATINA - Atina bi mogla dobiti 3,3 milijardi evra finansijske pomoći ranije nego što je planirano da bi pokrila dio svojih finansijskih potreba, javili su grčki mediji.

Grčka je tokom ovog mjeseca dobila pozitivan izvještaj revizora EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, čime je osigurano puštanje tranše od najmanje 2,8 milijardi evra pomoći.

Tranša će tokom aprila biti odobrena, a Grčka bi u maju trebalo da dobije još šest milijardi evra pomoći.

Međutim, dnevnici "Katimerini" i "Ta Nea" pišu da bi, osim tog novca, Atina mogla dobiti još 3,2 milijardi evra od EU da bi mogla da pokrije dio finansijskih potreba za drugi kvartal.

Grčko Ministarstvo finansija odbilo je da komentariše medijske navode.

Grčka je od sredine 2010. godine dobila oko 200 milijardi evra finansijske pomoći i trebalo bi da primi još oko 44 milijarde evra.

Nova revizija međunarodnih kreditora trebalo bi da bude u junu. Do tada Grčka mora da izvrši prve velike privatizacije i da odredi plan kako će pokriti nedostatak u budžetu od dvije do četiri milijarde evra za 2015. i 2016. godinu.

Grčka koaliciona vlada odbacila je mogućnost novih mjera štednje i izrazila je nadu da će jači od očekivanog ekonomski oporavak stvoriti dovoljno prihoda.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog