- Ipak, kao i u cijelom svijetu, i mi osjećamo posljedice ekonomske krize. Manje je novca u budžetu, ali to nas u gradskoj administraciji ne smije da obeshrabri. Imamo obavezu da grad razvijamo i da bude bolje mjesto za život naših građana - ističe gradonačelnik.

Šta su prioriteti grada za ovu godinu?

- Prioriteti su nam zapošljavanje, odnosno, otvaranje novih radnih mjesta, ali i socijalna izdvajanja iz budžeta za najugroženije stanovnike. Ja lično očekujem da do kraja godine obezbijedimo novih hiljadu radnih mjesta u gradu. A, gruba projekcija je da možemo otvoriti do četiri hiljade radih mjesta u skorijem vremenu.

BANjALUKA ima i specifičan položaj. Pokrivamo veliki prostor. Imamo 58 mjesnih zajednica. U svakoj mesnoj zajednici morate imati činovnike. Tako da su to sve realni razlozi zbog čega je administracija glomazna. Zaposlenima u administraciji mogu da poručim da će se vrednovati prije svega rad i predanost poslu. I sve dok dobro rade, ne treba da se brinu za posao.

Na koji način planirate da obezbijedite tolika nova radna mjesta?

- To planiramo da uradimo realizacijom projekta Tehnološki biznis-park, odnosno, otvaranjem industrijske zone. Grad je već obezbijedio 8,5 miliona maraka kreditnih sredstava za ovaj projekat. Želimo da kupimo lokaciju bivše fabrike „Unis“ koja je otišla u stečaj. Zbog imovinsko-pravnih odnosa prva licitacija je propala, ali očekujemo da će to biti riješeno i da će grad ove godine kupiti zemljište. Lokacija je atraktivna i ponudićemo investitorima i privrednicima, kojih već ima, da na tom mjestu razvijaju proizvodne kapacitete i zapošljavaju građane.

Hoće li grad obezbijediti subvencije i podsticaje za zapošljavanje?

- Namjeravam da zatražim od Vlade Republike Srpske da dio sredstava za zapošljavanje i podsticaje zapošljavanja usmjeri prema Banjaluci. Očekujem tu sredstva od pet miliona maraka i uz milion koji je Grad obezbijedio to bi bilo odlično rješenje. Plan je da se ide sa podsticajnim mjerama do 10.000 maraka za svako radno mjesto. Znači, sredstvima Vlade RS i Grada mogli bismo obezbijediti oko 600 novih radnih mjesta. To će biti ponuda privrednicima da otvaraju nova radna mjesta.

U javnosti se često čuje da je gradska adminastracija preglomazna. Da li će biti otpuštanja radnika ove godine?

- Imamo 780 zaposlenih u administraciji. I to jeste veliki gradski aparat. Ali, ipak ta administracija se nije samo tako nagomilala. Kada govorimo o otpuštanju, uradićemo sistematizaciju radnih mjesta novim pravilnikom. Ali tražićemo rješenje, kako niko ne bi ostao bez posla, jer znam koliko je teško danas obezbijediti stabilan posao i primanja. Mi smo godinama imali mnoga zakonska rješenja koja su usvajana a zbog kojih se moralo zapošljavati više ljudi u gradskoj administraciji, kako bi se ispoštovale sve zakonske odluke.

(Novosti/Frontal)