Region

Utisci sa letenja sa JAT-om

Novinar i autor Andreas Ernst je za švajcarski dnevnik Noje Cirher Cajtung iznio neke svoje utiske o letenju JAT-om.

Letenje JAT-om je doživljaj. U zapadnim aviokompanijama, osoblje najčešće zrači uniformnom, lako aseptičnom ljubaznošću. JAT, međutim, ima tri posebna tipa stjuardesa i stjuarda: zovemo ih „manekenka“, „mama“ i „Crnogorac“. „Manekenka“ je, naravno, mlada atraktivna žena. Nosi visoke štikle, tesnu suknju i kreće se kroz prolaz između sjedišta kao da je na modnoj pisti. Ten joj je besprijekoran, pogled leden. Obraća joj se samo onaj ko ima neku preku potrebu.

 „Manekenki“ je posao zagarantovan i kod firme „Etihad“, šta će biti sa „Crnogorcem“ i „mamom“?

Na visokim štiklama je i drugi tip. Ali, „mama“ je punačka i ima izblajhanu punđu koja podsjeća na Istočni blok 60-ih godina. „Mama“ je nadrndana. Pred njom je bolje sakriti novinama svežu fleku od kafe na sjedištu. Ona može da bude i ljubazna. Tada zna da brzo udijeli nekome i dva kolača. Ali, njih tada valja i pojesti. „Crnogorac“ se rijeđe viđa. On najčešće sjedi u posljednjem redu. Zapravo je izvaljen preko dva sjedišta, jer visok je najmanje metar i devedeset. Ranije je vjerovatno igrao vaterpolo. Prava je zagonetka kako je dospio među letačko osoblje. Kada – u rijetkim prilikama – dijeli obroke putnicima, čovjek i nehotice pomišlja na vojnu obuku.

Stjuardese i stjuardi sasvim složno djelaju kada zakukaju mala djeca. Negdje drugdje se u takvim prilikama povade bojice i papir. U srpskoj aviokompaniji, „Crnogorac“ se pretvara u strica, „mama“ u mamu, a „manekenka“ u veliku sestru. Onda nosaju dijete, pričaju mu priče. Daju mu da pritiska kojekakve dugmiće po avionu – dok se ne smiri.

JAT ima više od hiljadu zaposlenih i dug od 130 miliona evra. Njega je sada preuzela država, koja za ovu aviokompaniju pokušava da hitno nađe strateškog partnera. Kompanija „Etihad“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pokazala je interesovanje. Novi menadžeri će svakako preuzeti u radni odnos „manekenku“. Ali, šta će biti sa „Crnogorcem“ i „mamom“? Letenje će svakako uskoro postati dosadno.

(DW/Frontal)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog