Region

Počela ekshumacija srpskih žrtava "Oluje"

BEOGRAD - Na gradskom groblju u Zadru nadležni organi Hrvatske su počeli ekshumaciju posmrtnih ostataka srpskih žrtava koje su stradale u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine.

Očekuje se da će proces ekshumacije na ovom groblju, koji je počeo juče, trajati oko šest radnih dana, i od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize, saopštila je Komisija za nestala lica Srbije.

Ovim je nastavljen proces ekshumacija grobnica u sjevernoj Dalmaciji u koje su pokopane žrtave stradale u "Oluji".

Ovaj proces je počeo 2001. godine ekshumacijama na gradskom groblju u Kninu gdje su ekshumirani posmrtni ostaci 301 žrtve.

Proces je nastavljen ekshumacijom 31 posmrtnih ostataka na groblju Sveta Mara u Šibeniku u novembru 2012. godine, a identifikovani su i porodicama predati posmrtni ostaci 254 lica.

"Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", navodi se u saopštenju.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" u akciji "Oluja" i nakon nje ukupno je poginulih i nestalih 1.909 lica, a na spisku nestalih je 1.791 lica.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog