Intervju

Tomislav Nikolić: Bez Dejtona ne bi postojala BiH, a Bosanac kao geografska odrednica

Komentarišući to što je Srbe iz BiH nazvao Bosancima, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u emisiji RTS-a "Svedok" se izvinio ako je to neko pogrešno shvatio. "Nisam mislio ništa loše, moja supruga je pola sa Glamoča, pola sa Korduna", kaže Nikolić i ističe da je termin upotrebio kao geografsku odrednicu.

"Što bih se ja, na primjer, ljutio ako mi neko kaže da sam Šumadinac. To je geografija, znam ja da su oni Srbi, svi smo mi Srbi, ako nekome smeta da ih tako zovem, nikada više neću, ali svi moji prijatelji iz Bosne onda neće reći da su Bosanci. Ako je to shvaćeno u stilu da ja odbacujem Srbe iz Bosne, to meni ne mogu da pripišu", kaže Nikolić.

Govoreći o Srebrenici, Nikolić je rekao da je to strašan zločin koji ne može da bude oprošten, ali zbog toga ne može da strada cijeli narod ili država.

Komentarišući svoje izvinjenje zbog Srebrenice, Nikolić je rekao da je to uradio jer je htio da pokaže da u nekim stvarima mora da postoji kontinuitet. "Želim da pokažem da mojom pobjedom u nekim stvarima nema promjena, već da postoji kontinuitet", rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije, kako kaže, očekuje da svi lideri u regionu zajedno odu i u Bratunac i u Srebrenicu, da vide kako je došlo do čitavog slijeda događaja koji je doveo do Srebrenice. "Ako onu odu u Bratunac ili Kravicu, zašto ja ne bih otišao u Srebrenicu", kaže Nikolić.

Govoreći o odnosima u regionu, Nikolić kaže da na marginama svjetskih skupova razgovarao i sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, i sa Bakirom Izetbegovićem i dodaje da su svi saglasni da razgovori moraju da se podignu na najviši nivo, ali da je potrebna volja i na drugoj strani.

"Ja sam sve svoje stavove o BiH izrekao, i nema razloga da se neko iz BiH ljuti, svoje stavove o Hrvatskoj iznosim posljednjih sedam godina. Danas izbjegavam mnogo teških riječi koje sam nekada lako prevaljivao preko usta", kaže Nikolić.

Komentarišući izjavu Sefera Halilovića da BiH treba uskoro da kaže kako Dejtonski sporazum više ne važi, Nikolić kaže da onda ne bi postojala ni BiH. "Prije će među nekima u Srbiji Sefer Halilović moći da nađe sagovornika za tu temu nego u BiH, jer bi Srpska odmah postala država", ističe Nikolić.

O Srbima sa sjevera Kosova

Dogovor sa Srbima sa Kosova mora da bude postignut, ne mogu da zamislim da se dogovorimo sa Albancima, a da se ne dogovorimo sa Srbima, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u emisiji RTS-a "Svedok" . Nikada ovu vladu neću ostaviti bez podrške, ali sada je vrijeme da se svako od ministara iskaže u onome što su njihovi poslovi, nema više vremena za priču o tome šta je bilo u Briselu, poručuje Nikolić.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u emisiji "Svedok" da su u prethodnih godinu dana Vlada Srbije i on morali da ruše stereotipe i uvriježena mišljenja koja su postojala o Srbiji. "Mislim da smo brzo uspjeli da otvorimo vrata na koja niko ranije nije kucao, uspjeli smo da dokažemo da Srbija može bolje", rekao je predsjednik Srbije.

Navodi da je u proteklom periodu razgovarano sa ljudima na različitim stranama svijeta, do kojih neki nisu gledali dobro na Srbiju. "Danas smo pred novim izazovima, pred novim konceptom - kako vlada treba da vlada i kako ja treba da se ponašam, takvi dogovori nas čekaju do kraja mjeseca", ističe predsjednik Srbije.

Kao nove izazove navodi ekonomiju, zapošljavanje, "svjetlo na kraju tunela". "To dugujemo građanima jer oni više ne mogu da čekaju i to ćemo morati da ostvarimo", kaže Nikolić.

"Zbog toga ovoliko investitora i razgovora sa onima sa kojim ste mislili da nikada nećemo moći da razgovaramo", objašnjava Nikolić.

Govoreći o borbi protiv kriminala, Nikolić kaže da ova vlast pažljivije postupa i u toj borbi, jer su je optuživali da hoće da se upusti u političke obračune. "Nećemo stati ni pred jednom preprekom, makar od toga zavisila i Vlada", navodi Nikolić. "Kad se suočite sa mnogo kriminala, to je kao da otvorite kutiju, mnoge stvari iskoče pred vas", opisuje predsjednik Srbije.

Ipak, napominje da je vlast pokazala da ima dovoljno snage i veliku želju da uspije.

"Građani su izdržali sve čekajući da im bude bolje i dužni smo da im to omogućimo", napominje Nikolić i podsjeća da je povjerenje građana u vlast sada i veće nego poslije pobjede na izborima.

Vrijeme curi kao pjesak kroz prste

Komentarišući primjedbe onih koji se ne slažu sa državnom politikom, da je pregovore o Kosovu trebalo odložiti, Nikolić kaže da je baš sada bilo pravo vrijeme da se o tome razgovara.

"Srbija ili SRJ je bila obmanuta (1999. godine) jer je vjerovala da se konflikt zamrzava i da će situacija ostati takva kakva jeste. U takvim odnosima, važenja Rezolucije 1244 i ja bih bio spreman da čekam da mi UN i EU garantuju da je konflikt zamrznut. Međutim, od dolaska prvog visokog predstavnika sve se radi na tome ne samo da se proglasi nezavisno Kosovo, nego da postanu članovi svih međunarodnih organizacija", kaže Nikolić.

Predsjednik ističe da "vrijeme nam curi kao pjesak kroz prste" i da nisi mogli da čekaju da se promjene okolnosti, jer bi u međuvremenu Albanci pokušali da se prošire i na sjever Kosova i u tome niko ne bi mogao da ih spriječi.

"Tim koji je pregovarao u Briselu bio je izložen mukama na koje je bio spreman. Bili su izloženi ucjenama, ali su izdržali sve, ostali čvrsti, ali onda se u Srbiji pojavi neko ko kaže da su radili za Albance", kaže predsjednik Srbije.

Nikolić kaže da je inicirao da se pregovori pomjere sa tehničkog dijaloga na najviši nivo jer je smatrao da niko koga je narod odabrao nema pravo da se krije iza činovnika i mora da preuzme odgovornost.

"Dok je jedan činovnik vodio pregovore gubili smo sve, a niko nije bio odgovoran", naglasio je Nikolić i ukazao da je EU bila iznenađena prijedlogom da se pregovara na najvišem nivou, jer oni imaju običaj da sve prepuštaju činovnicima.

"Ne bježim od referenduma"

Predsednik je rekao da ne bježi od referenduma, ali da ima mnogo pitanja na koja treba odgovoriti - prvo koje će pitanje da bude postavljeno, zatim da li će članovi Vlade da učestvuju u kampanji za referendum. "Bilo bi neprijatno da sukobljavamo Srbe sa sjevera Kosova sa ostalim Srbima, a vjerovatno bi došlo do takvog shvatanja stvari, da Srbija ne može da krene naprijed ako oni ne prihvate ono što država predlaže", navodi Nikolić.

Sve što je dogovoreno je, kako naglašava, u skladu sa Ustavom i sve može da se podvede pod suštinsku autonomiju. Rekao je da je poslije parafiranja briselskog sporazuma pisao svim predsjednicima država koje nisu priznale Kosovo, kako bi im objasnio šta smo potpisali.

Predsjednik Srbije kaže da dogovor sa Srbima sa Kosova mora da bude postignut. "Mi Srbi moramo da se dogovorimo, ne mogu da zamislim da se dogovorimo sa Albancima, a da se ne dogovorimo sa Srbima na sjeveru Kosova, koje nismo ostavili na cjedilu", ističe Nikolić.

Odgovarajući na pitanje da li će poštovati odluku Ustavnog suda ako odluči da je sporazum iz Brisela naustavan, Nikolić je odgovorio potvrdno.

"Ja sam zamolio i Ustavni sud i predsjednika Narodne skupštine da sačekaju da postignemo dogovor, da iz toga proistekne zakon o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije, pa da onda reaguju", kaže Nikolić, naglašavajući da bi oni mogli da reaguju i kad to postane prijedlog zakona. "Molim predsjednika Ustavnog suda da onog trenutka kada bude odlučivao o ustavnosti odluka na umu ima samo Ustav Srbije", kaže predsjednik Srbije.

Tomislav Nikolić je rekao da je Srbija učinila sve da dobije datum za početak pregovora s Evropskom unijom, ali da će zbog insistiranja Albanaca da se sporazum Beograda i Prištine tumači na njihov način vidjeti da li će izgubiti priliku za dobijanje datuma.

O razgovoru sa Putinom

Predsjednik Tomislav Nikolić kaže da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o mogućnosti uključenja UN i Saveta bezbjednosti u rješavanje pitanja Kosova i Metohije. "Sa Evropskom unijom nema šta da se razgovara o statusu Kosova i Metohije", istakao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je Putinu objasnio da Srtbija ne razgovara u Briselu o statusu Kosova i Metohije, već samo o tome kako da se tamo uredi život.

"Vidjećemo da li će Rusija sa velikim partnerima uspjeti da izdejstvuje da se uključe Ujedinjene nacije", rekao je Nikolić.

Vlada još nije potrošila strpljenje građana

Upitan da li je strpljenje građana Srbije pri kraju, Nikolić je ocijenio da "svako strpljenje ima svoj kraj".

"Mislim da vlada još nije potrošila strpljenje građana, ali moraju da budu vidljiviji rezultati koji se tiču socijalne sfere. Nisu svi članovi vlade radili na sporazumu u Briselu, niti na borbi protiv kriminala", rekao je Nikolić i ponovio da sada treba obratiti posebnu pažnju na ekonomiju.

Uvjeren je da će najavljene investicije i u poljoprivredu i energetiku sigurno donijeti rezultate.

(RTS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog