Region

Kragujevac: Zbog dugovanja prebacuju pokojnike u zajedničku grobnicu

BEOGRAD - Oko stotinu pokojnika sahranjenih na grobljima u Kragujevcu, čiji nasljednici decenijama nisu platili nadoknadu za održavanje grobnog mjesta, biće ekshumirano i prebačeno u zajedničku grobnicu, najavljeno je iz lokalnog preduzeća "Gradska groblja".

Direktor ovog preduzeća Dragan Radović kaže da su prinuđeni da ekshumiraju pokojnike za koje se niko ne javi na oglas koji će biti objavljen ove sedmice.

"Oni će biti preneseni u zajedničku grobnicu na groblju Bozman. Napravićemo im ploču sa imenima svakog ko je tu prenesen", rekao je Radović za "Blic" i dodao da će posmrtni ostaci biti evidentirani, a potomci će moći da ih preuzmu ako izmire dugovanja.

Godišnja naknada za održavanje grobnog mjesta iznosi 545 dinara /pet evra/, a prosječan dug iznosi 2.000 dinara /oko 18 evra/, dok je najveći oko 30.000 dinara /oko 270 evra/.

Prema gradskoj odluci, ekshumacije se može izvršiti samo ako se nadoknada za održavanje grobnog mjesta ne plaća duže od deset godina.

U Eparhiji šumadijskoj kažu da o ovom planu nisu obaviješteni i da su "bukvalno zatečeni".

Gradski ombudsman Milica Vuletić najavljuje formiranje komisije koja će čitavu situaciju dobro razmotriti, navodeći da je novac uvijek problem, ali da treba sagledati i etički aspekt.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog