Intervju

FRONTAL INTERVJU – Predrag Praštalo: BiH je crna rupa u procesu EU integracija, političari najveći krivci

"Bosna i Hercegovina je trenutno crna rupa u procesu evropskih integracija ne samo regiona nego i cijele Evrope, a najveću krivicu za to snose bh političari", izjavio je u intervjuu za Frontal Predrag Praštalo, lider nevladine organizacije „Evropski pokret“. Ovaj pokret je povodom Dana Evrope dodijelio priznanja „evropski političar“ jednom broju predstavnika na svim nivoima vlasti unutar BiH. Između ostalog nagrađeni su Nebojša Radmanović, Borjana Krišto, Mirko Šarović, Fahrudin Radončić, Igor Radojičić i drugi.

Praštalo: Evropski pokret u Bosni i Hercegovini ima običaj da kaže da pored političke odgovornosti postoji i odgovornost građana koji skoro 20 godina od okončanja rata biraju uvijek iste političke opcije, iste političare, mada nas oni guraju unazad kako u društvenim procesima, tako i u procesu evropskih integracija.

Evropski pokret u BiH smatra da je potrebno izdvojiti političare koji su svojim djelovanjem ipak na neki način pozitivno djelovali. Ne možemo reći da je svih 100% političara antiveropski, da svi rade protiv društva i protiv građana, ali opet kažem da velika odgovornost za trenutno stanje pada na teret političara koji su dosta neodgovorni prema građanima i prema društvenoj zajednici u cjelini.

Evropski pokret u BiH svake godine povodom Dana Evrope pokušava da u tom opštem političkom sivilu izdvoji pojedince koji na bilo koji način pozitivno djeluju ili se barem izdvajaju od onih koji su antievropski.

Frontal: Interesantno je da većina dobitnika nagrada Evropskog pokreta pripadaju vladajućoj koaliciji na nivou BiH, a kako sami kažete nalazimo se u „crnoj rupi“?

Praštalo: Mi u Evropskom pokretu svakodnevno komuniciramo sa političarima i najveću opstrukciju u našem radu imamo upravo iz tog političkog segmenta pošto su sve dosadašnje stukture vlasti imalevrlo malo razumijevanja za Evropski pokret i za sam proces evropskih integracija. Veći na njih prije svega gleda u svoje lične interese i interese svojih partija i igraju na kartu nacionalne ugroženosti, odnosno nacionalnih interesa svojih naroda.

Evropski pokret je  na prvoj „liniji fronta“ političke opstrukcije koja vlada u BiH, ali u isto vrijeme milsim da smo apsolutno relevantna organizacija koja već osam godina komunicira sa političkim miljeom da možemo da odvojimo one koji se ističu po nekom svom radu i djelovanju. Nnosioci naših priznanja za 2013. godinu su političari koji su najkonkretnije i najviše uradili, koliko je u tom datom trenutku moguće. Mi smo političare koje smo nagradili pratili na duži period i primjetili smo da u kontaktu i sa Evropskim pokretom i sa građanima i sa međunarodnom zajednicom čine koliko je maksimalno moguće da odgovore obavezama koje se pred njih stavljaju.

Evropski pokret je u stalnom kontaktu sa predstavnicima međunarone zajednice i stalno razmjenjujemo inffomracije o tome ko na koji način se trudi da bude što konkretniji prema zahtjevima međunarodne zajednice tako da smo za većinu naših priznanja koje samo dodijlili tražili i mišljenje međunarodne zajednice. I vjerujte mi da ni za jednog političara kojeg smo mi predložili nismo dobili odgovor da je destruktivan.

Frontal: Imate li listu „antievropskih“ političara u BiH?

Praštalo: Mogu da vam  kažem da nemamo službenu listu, ali i da razmišljamo u vrlo skoro vrijeme da pokrenemo jedan web-portal gdje bismo imali proevropske i antievropske političare. To je još u pripremi, a u ovom  trenutku mi imamo neku našu internu listu. Ja bih mogao da Vam kažem, ali to ne bi bilo u cilju djelovanja ni evropskih integracija, ni Evropskog pokreta. Bilo bi više kontraproduktivno.

Od najpozantijih i najugledniji političara imamo opsturkcije prema nama kao liderskoj organizaciji u procesu evropskih integracija.  O tome smo informirali i predstavnike međunarodne zajednice i razmišljamo intenzivno da najkasnije 2014. godine, da građanima prije izbora ukažemo na to ko je proevropski, ako antievropski političar uz nadu da će se konačno osvijestiti građani jer 2014. godine moramo i trebamo birati evropski put .

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog