Region

Dačić: Srbija od Amerike dobila političku podršku za primjenu briselskog sporazuma

BEOGRAD/VAŠINGTON - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija od Amerike dobila političku podršku za primjenu briselskog sporazuma, kao i podršku za pristupanje EU.

Poslije sastanka sa potpredsjednikom SAD DŽozefom Bajdenom, Dačić je povodom najava da bi EU mogla da izađe sa svojim planom za primjenu ako ne bude dogovora Prištine i Beograda, rekao da "do sada nije bio običaj da se izlazi sa nekim planom koji do tada nije bio razmatran".

Predsjednik Vlade Srbije potvrdio je da će putovati u Brisel 21. maja, na sastanak na kome će glavna tema biti provođenje sporazuma sa Prištinom, ali je istakao da kroz taj dogovor ne smiju da se provuku i teme o kojima nije bilo riječi tokom pregovora o Kosovu.

"Razmotrićemo celu situaciju i naša državna delegacija će, kao i uvek, biti jedinstvena", rekao je Dačić u Vašingtonu za RTS, najavivši da će prije odlaska u Brisel održati sastanak sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

On je istakao da se prilikom primjene briselskog sporazuma mora voditi računa da se ne smiju otvarati neka pitanja koja nisu razmatrana prethodno, te naglasio da je optimista da će se doći do rješenja, iako će to biti veoma teško.

"Meni se ne sviđa situacija da radne grupe ne mogu da se dogovore, pa da se to radi opet na visokom nivou", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da će SAD, ukoliko sporazum sa Prištinom bude proveden na vrijeme, uložiti svoj međunarodni uticaj da zemlje članice EU donesu odluku o datumu za početak pregovora sa Srbijom.

Prema Dačićevim riječima, Bajden je istakao da je Srbija stub stabilnosti ne samo na Balkanu, već i u čitavoj Evropi.

Dačić je rekao da Srbija i SAD treba da grade nove odnose koji će se zasnivati na zajedničkim interesima, a ne na onome što ih je dijelilo u prošlosti.

Na sastanku sa Bajdenom bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji, odnosno o povećanju trgovinske razmjene između Srbije i Amerike.

Dačić se nada da će poslije ove posjete i susreta sa Bajdenom, američki investitori blagonaklonije gledati na Srbiju i da će se lakše odlučiti da ulažu novac.

Predsjednik Vlade Srbije danas završava višednevnu posjetu SAD sastankom sa direktorom Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

Dačić se susreo sa predstavnicima vodećih kompanija u oblasti IT tehnologije, kao što su "Gugl" i "Epl", i najavio da će te dvije kompanije doći u Srbiju do kraja godine, što će, kako je istakao, biti posebno značajno za imidž Srbije.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog