Svijet

Japanci napreduju, američki rast neuravnotežen

VAŠINGTON - Japanska ekonomija počinje da bilježi veće stope rasta, dok je napredak američke privrede i dalje neuravnotežen - navode ekonomski analitičari.

Prema najnovijim izvještajima, japanska ekonomija zabilježila je veću stopu rasta u prvom tromjesečju ove godine, što bi mogao da bude prvi znak da bi vladine stimulativne mjere mogle da zaustave stagnaciju koja traje već dvije decenije.

Prema vladinom izvještaju, japanska ekonomija, treća ekonomija na svijetu, zabilježila je stopu rasta od 3,5 odsto u prva tri mjeseca ove godine, za razliku od neznatnog rasta krajem prošle godine i negativnog rasta u prethodnih šest mjeseci.

Otkada je premijer Šinzo Abe stupio na položaj u decembru prošle godine, vlada je usvojila obiman plan državnih investicija i imenovala novog guvernera centralne banke, koji je naložio masovnu prodaju obveznica s ciljem podsticanja ekonomskog rasta.

Vlada je u izvještaju navela da su potrošači izdvojili više novca za rekreaciju, automobile i restorane, dok su automobilske kompanije izvezle više automobila u SAD.

Ekonomski izvještaji ukazuju i da je oporavak američke ekonomije od recesije i dalje neuravnotežen.

Prema jednom od izvještaja, broj zahtjeva za nadoknadu koje podnose nezaposleni /prvi put/ porastao je prošle nedjelje sa 320 na 360 hiljada, što je najveći porast od prošlog novembra.

Prethodnih nedjelja broj zahtjeva za nadoknadu se smanjivao, što, kako analitičari ocjenjuju, predstavlja odraz dinamike otpuštanja - odnosno zatvaranja radnih mjesta.

U odvojenom izvještaju navodi se da su cijene na malo u aprilu pale za 0,4 odsto, uglavnom zahvaljujući padu cijena nafte zbog smanjenja globalne potražnje za energentima.

Pad cijena nafte mogao bi da podstakne porast potrošnje koja pokreće oko 70 odsto američke ekonomije - navode analitičari.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog