Intervju

Igor Crnadak: Posljednja stvar koja nam treba je da nas neko svađa sa Srbijom

Igor Crndak, generalni sekretar Partije demokratskog progresa izjavio je u intervjuu za Frontal da se u posljednjih nekoliko sedmica desila prava „ofanziva“ na PDP.

Kao da su neki smatrali da ako dovoljno puta ponove da se PDP raspada da će se to i desiti. Na njihovu žalost, od toga nema ništa. PDP je stabilan. Sutra je sjednica Glavnog odbora, spremamo nove politike za izbornu godinu, 8.juna je u Trebinju Konferencija PDP-ovih funkcionera u lokalnoj vlasti, nastavljaju se sabori na lokalnom nivou, 31.maja dobijamo novi odbor u Prijedoru, gdje je nedavno čitav NDS prešao u PDP, tako da smo veoma aktivni i veoma živi.

Što se tiče onih koji su otišli, u zamjenu za neku manju ili veću uslugu od strane režima,  mislim da  su „prodali vjeru za večeru“  i neka nose taj krst sami sa sobom, nemam drugi komentar.

Šta su ključne teme Glavnog odbora u Bijeljini?

Glavni odbor bi trebalo da potvrdi odluku Predsjedništva PDP-a da se pripremna politika za naredne izbore odvijaju u tri grupe: ekonomija i zapošljavanje, borba protiv korupcije i kriminala i oblast socijalnih pitanja. Istraživanja su pokazala da građani Republike Srpske smatraju da je korupcija jedan od najvećih problema, ali ne vjeruju da vlast želi da se suoči sa tim problemom. Zato je PDP ovaj put u prvi plan stavio borbu protiv korupcijie i predložićemo veliki broj rješenja, sa ciljem da se vrati povjerenje u institucije Republike Srpske, u političke partije, kao i u same političare. Kao uvod u ove aktivnosti Predsjedništvo je nedavno usvojilo Deklaraciju o borbi protiv nepotizma u institucijama RS i BiH, koja će takođe biti na dnevnom redu sjednice u Bijeljini.

Kako gledate na optužbe da je PDP, zajedno sa drugim opozicionim partijama, u funkciji stranaca i slabljenja RS-a?

Takve gluposti, kao i nekakve značke koje opozicija navodno štampa u Budimpešti, misteriozna Minhenska konferencija na kojoj je dogovoren Dodikov pad i slične teorije zavjere su dokaz paranoje i straha od gubitka izbora.

Ko je kako sarađivao sa strancima najbolje govori podatak da su PDP-u američke sankcije, koje su uvedene još 2004. godine, skinute tek prije nekoliko dana. Svi ljudi iz Glavnog odbora PDP-a bili su na nekakvoj listi samo zato što PDP nije u to vrijeme htio u koaliciju sa SNSD-om i što se žestoko suprotstavio ukidanju Policije RS. Za to vrijeme, stranke koje nama prigovaraju saradnju sa strancima nikada nisu imale nikakvu, ni najmanju, sankciju od strane međunarodne zajednice.

Sve su glasniji stavovi opozicije da bi se trebalo raditi na nekom vidu zajedničkog nastupa. Koje su vaše aktivnosti?

Prethodnih dana imali smo veliki broj nezvaničnih sastanaka, predsjednik Ivanić je razgovarao sa predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, kao i sa drugim opozicionim liderima i stvari izgledaju veoma pozitivno. Uvjeren sam da je opozicija mnogo naučila  iz „slučaja  Banjaluka“ na lokalnim izborima i da će ovaj put imati jedinstvene kandidate za mjesta predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, koje će podržati kompletna opozicija. To će biti suštinska demonstracija jedinstva  opozicije.

Kako komentarišete potpisivanje Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine i ima li to uticaja na situaciju u RS?

Smatram da vlastima u Beogradu treba dati podršku i da im treba vjerovati da pokušavaju ostvariti maksimum za srpski narod i za Srbiju. Nije mi bilo drago kad sam vidio visoke funkcionere Republike Srpske kako nedavno protestuju u Beogradu protiv odluka Vlade Srbije. Posljednja stvar koja nam treba je da nas neko odavde svađa sa Srbijom.

Dobro je, takođe, što je borba protiv kriminala i korupcije u Srbiji počela da vraća povjerenje naroda u institucije sistema i siguran sam da će se nešto slično dešavati i u RS nakon opštih izbora iduće godine. Uz sve to, za razliku od situacije na Kosovu,  mi u Republici Srpskoj imamo sve u svojim rukama i zato sam siguran da će RS sačuvati svoju poziciju i nadležnosti.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog