Region

Mitropolit Amfilohije: Granice crkve nisu i granice država

PODGORICA - Pojedini crnogorski političari pokušavaju da ograniče crkvu na granice "fildžan-avnojevske države" i da Crnu Goru vrate paganstvu, ocijenio je danas Njegovo visokopreosveštestvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je, govoreći na slavi crkve u podgoričkom naselju Momišići, rekao da crkva priznaje sve nacije, ali da sebe ne poistovjećuje sa bilo kakvom zemaljskom veličinom.

"Crkva samo preobražava i univerzalizuje ograničene zemaljske vrijednosti, bile to nacije, bile države. Njene granice nisu granice država, a i to bi htjeli neki od naših sadašnjih političara", istakao je mitropolit Amfilohije.

On je rekao da je lijepo to što ti političari vole Crnu Goru i crnogorsku državu. "Samo nije lijepo, nije pametno, nije mudro, lažljivo je, potkopava temelje Crne Gore, ograničavanje bezgranične Crkve Božje na granice fildžan-avnojevske Crne Gore", naveo je mitropolit Amfilohije.

On je pozvao političare da Crnu Goru ne vraćaju paganstvu, jer je to "s one strane pameti i primitivizam". "Jedino opravdanje im je što pripadaju pokoljenju koje je odraslo u vrijeme kad je crkva bila prognana iz duše naroda. Prognana crkva, pa ljudi odrastali u duhu Marksa, Engelska, Lenjina", istakao je mitropolit Amfilohije.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog