Region

Dačić: Nećemo dopustiti da Srbe optuže za početka Prvog svjetskog rata

BEOGRAD- Lider SPS-a i premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas da se protivi mogućoj reviziji uzroka Prvog svjetskog rata gdje bi za njegov početak bio optužen srpski narod, navodeći da je za taj rat kriva hegemonistička politika Austrije i NJemačke, a ne sarajevski atentat.

"Iduće godine se obeležava 100 godina od Prvog svetskog rata. Upozoravam da ćemo biti apsolutno protiv i nećemo dozvoliti da se vrši revizija istorije time što bi se, možda, za početak Prvog svetskog rata optužio srpski narod", rekao je Dačić, nakon sastanka sa predsjednikom Socijalističke partije Petrom Đokićem.

Dačić je rekao da je čuo da postoji namjera da se u Sarajevu podigne spomenik Francu Ferdinandu, te dodao da ne zna za neku zemlju u kojoj se osvajačima i okupatorima podižu spomenici, pa stoga ne misli da je mjesto takvom spomeniku u Sarajevu.

On je rekao da podržava Dejtonski sporazum i BiH kao državu sastavljenu od dva entiteta, kao i da se protivi promjeni Dejtona bez saglasnosti tri naroda i dva entiteta, posebno Republike Srpske.

Dačić je u izjavi novinarima, nakon sastanka rukovodstava dvije partije, rekao da Srbija ima specijalne veze sa Srpskom i da će tako i ostati, te da Srbija ima vitalni interes da unapređuje ekonomsku saradnju.

On je ponovio da je Kosovo i Metohija najznačajnije pitanje srpskog naroda zbog istorije, kulture i vjere, ali da je Republika Srpska još veći nacionalni i državni interes srpskog naroda.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog