Region

Lokalni izbori u Hrvatskoj: Biraju se i zamjenici iz redova nacionalnih manjina

ZAGREB - U Hrvatskoj se danas održavaju izbori za lokalnu i regionalnu samoupravu na kojima će 3,7 miliona građana s pravom glasa na oko 6.000 biračkih mesta, od 7 do 19 časova, birati župane, gradonačelnike, načelnike opština, njihove zamjenike iz redova nacionalnih manjina, članove opštinskih i gradskih veća i županijskih skupština.

Za glasove birača bori se ukupno 56.560 kandidata iz 104 stranke i 498 kandidacionih lista grupa birača.

Predloženo je ukupno 3.205 kandidacionih lista, od kojih je 2.707 stranačkih (1.816 samostalnih stranaka, a 891 koalicije) i 498 lista grupa birača. Ukupno je 2.240 kandidatura za izvršne funkcije, od kojih je 1.799 stranačkih (1.044 samostalno i 745 koalicija), a 451 od grupa birača.

Na ovim izborima prvi put se istovremeno s izvršnim i predstavničkim organima u svim sredinama gdje za to postoje zakonski uslovi, biraju i zamjenici župana, gradonačelnika i načelnika opština iz redova nacionalnih manjina. Od ukupno 75 takvih funkcija, 39 pripada Srbima, a za njih ima 101 kandidat. Pored Srba, svoje zamenike imaće i Česi, Talijani, Mađari i druge nacionalne manjine. S druge strane, u mjestima u kojima su Hrvati u manjini, biraće se zamjenik opštine ili grada iz njihovih redova.

Državna izborna komisija upozorava da se pripadnicima manjina birački listići za zamjenike župana, gradonačelnika i načelnika opština iz njihovih redova shodno zakonu o lokalnim izborima izdaju samo na njihov zahtjev. Zbog čega od biračkih odbora traže da na takvim mjestima postave odgovarajuće oglase s uputom biračima nacionalnih manjina o načinu ostvarivanja biračkog prava.

Birači koji nemaju važeću ličnu kartu i nisu upisani u izvode iz popisa birača moći će da glasaju, ali uz potvrdu za glasanje koje će se dobijati u kancelarijama države uprave koje će raditi na dan izbora.

Ovo su četvrti lokalni izbori koji se održavaju treće nedjelje u maju

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog