Region

Beograd: Posjeta Vestervela radi ubrzanja briselskog sporazuma

BEOGRAD - Šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele dolazi danas u posjetu Beogradu, poslije koje će otputovati i u Prištinu, kako bi obje strane ubijedio u neophodnost brze i održive primjene briselskog sporazuma.


Vestervelea će večeras na beogradskom aerodromu dočekati prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a potom će dvojica zvaničnika održati konferenciju za novinare, saopšteno je iz kabineta vicepremijera.

Beogradski mediji su prenijeli da će Vučić i Vestervele u nedjelju imati i radnu večeru, a "Večernje novosti" saznaju da će na stolu biti dvije ključne teme - pitanje državljanstva i ličnih dokumenata za Srbe na Kosovu.

Od ishoda razgovora o ova dva pitanja zavisi da li će biti otvorena vrata za konačni dogovor oko plana implementacije briselskog sporazuma, a samim tim i za dobijanje datuma za pregovore sa EU, prenosi list, pozivajući se na diplomatske izvore.

Beograd traži da se Srbima sa Kosova garantuje državljanstvo Srbije i da sa srpskim dokumentima mogu da izađu na lokalne izbore, planirane za jesen, a Vestervele će srpskim zvaničnicima prenijeti očekivanja Njemačke, odnosno, kako navode izvori "Novosti", uslove Berlina da bi dao "zeleno svjetlo" za datum na Evropskom samitu 28. juna.

Kako saznaje list, Vestervele će vlastima u Srbiji poručiti da će Berlin izvršiti dodatni pritisak na Prištinu da odustane od zahtjeva da se odmah ugase srpske institucije na Kosovu, a da Beograd zauzvrat treba da pokaže dobru volju da se u najkraćem mogućem roku primjene dijelovi sporazuma koji se odnose na policiju i pravosuđe. Ovakvo "srednje rješenje", prema pisanju "Novosti", navodno je aminovao i Vašington, koji je pristao da srpske institucije nastave da funkcionišu do izbora na jesen, koje bi zajednički organizovali Priština, Beograd i OEBS, nakon čega bi se počelo s formiranjem organa Zajednice srpskih opština.

Vestervele će u ponedjeljak razgovarati i s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Njemački mediji su prenijeli i ocjenu zamjenika portparola Ministarstva inostranih poslova u Berlinu Martina Šefera da je cilj Vesterveleove posjete da briselski sporazum što prije dobije i konkretan vremenski plan primjene pošto je njegova implementacija uslov za dalje približavanje Srbije i Kosova EU.

Uoči posjete njemačkog ministra Beogradu, predsjednik, premijer i vicepremijer poručili su da je Srbija zaslužila datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU, pri čemu je Dačić izjavio da ne očekuje nove uslove, dok je Vučić rekao da Vestervele možda očekuje potpisivanje plana implementacije. Na pitanje kakvu odluku očekuje da će donijeti Bundestag 27. juna i sa kakvim stavom će Vestervele doći u Beograd, Nikolić je juče za TV Prva rekao da Srbija odluku i Njemačke i EU očekuje mirne savjesti pošto je uradila sve što je bilo moguće

(Agencije/Frontal)


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog