Region

Vučić: Od Njemačke očekujemo pomoć za ekonomski razvoj Srbije i mnogo više investicija

BEOGRAD - Njemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izjavio je danas u Beogradu da je dogovor o implementaciji briselskog sporazuma i početak njegove primjene, korak po korak, ključan preduslov za dalji napredak Srbije na putu ka EU.

Vestervele je po slijetanju na beogradski aerodrom, gdje ga je dočekao viceperemijer Srbije Aleksandar Vučić, poručio da dolazi radi ohrabrenja u istorijskom trenutku za Srbiju.

On je istakao da Njemačka i Nijemci žele da daju doprinos kako bi Srbija donijela pravu odluku s ciljem ekonomskog razvoja.

"Želim vas ohrabriti da teške odluke donosite na ispravan način i hrabro. Naše dvije zemlje su evropske, dio smo Evrope i jednaki partneri i hoću da dam doprinos da mukotrpni pregovori, koji su dali istorijski vrhunac 19. aprila, sada budu uspješno provedeni", rekao je Vestervele.

Vučić je izrazio uvjerenje da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora sa EU i očekivanje za podršku Njemačke. "Nismo nikada od Nemačke tražili nešto vezano za sporazum i datum pregovora, ali sada očekujemo pomoć za ekonomski razvoj Srbije i mnogo više investicija", rekao je Vučić novinarima.

Vestervele će sutra razgovarati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem o narednim koracima u provođenju briselskog sporazuma.

Beogradski mediji su prenijeli da će dvije ključne teme razgovora biti pitanje državljanstva i ličnih dokumenata za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Od ova dva pitanja zavisi da li će biti otvorena vrata za konačni dogovor oko plana primjene briselskog sporazuma, a samim tim i za dobijanje datuma za pregovore sa EU.

Beograd traži da se Srbima sa Kosova garantuje državljanstvo Srbije i da sa srpskim dokumentima mogu da izađu na lokalne izbore, planirane za jesen.

Uoči posjete njemačkog šefa diplomatije, premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da od NJemačke ne očekuje nove uslove za dobijanje datuma za početak pregovora Srbije o članstvu u EU.

Poslije razgovora sa zvaničnicima Srbije, Vestervele će otputovati u Prištinu.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog