Region

Amfilohije proglasio Njegoša za sveca

Na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske 19. maj je ustanovljen kao datum praznovanja Njegoša kao svetitelja – čeka se potvrda majskog Sabora SPC, kaže za „Politiku” mitropolit Amfilohije

Mitropolija crnogorsko-primorska, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, sveštenstvom i brojnim narodom, proglasila je juče Petra Drugog Petrovića Njegoša svecem. Svečanim unošenjem ikone Svetog Mitroplita Petra Drugog u Hram Roždestva Bogorodice Cetinjskog manastira, jučerašnji dan, 19. maj, na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske, ustanovljen je kao datum praznovanja Petra Drugog Petrovića Njegoša kao svetitelja.  Mitropolit Amfilohije za „Politiku“ kaže da je svečano unošenje ikone u crkvu na Cetinju, kao što se to praktikuje, dio priprema za Njegoševu kanonizaciju na nivou Srpske pravoslavne crkve.

– Tu ikonu je uradila nastojateljica manastira Duljevo, mati Angelina, koja je akademski slikar i ikonopisac. Ta ikona je juče svečano unijeta u Hram i ostala je u toku liturgije, pored kivota Svetog Petra Cetinjskog, Njegoševog strica. Otpojana je i uobičajena pjesma u čast Svetog Petra Drugog u toku Bogosluženja, koje sam vršio sa sveštenstvom, đacima Bogoslovije cetinjske i brojnim narodom. Sve je ovo uobičajena priprema za Njegoševo saborsko proslavljenje, odnosno za kanonizaciju koja se očekuje na zasjedanju Svetog arhijerejskog Sabora u Beogradu – naglašava mitropolit Amfilohije, precizirajući da je Njegoš proglašen svetim na teritoriji Mitropolije crnogorsko- primorske.

Prema riječima Amfilohija, mitropolit Petar Drugi Petrović Njegoš je poput Svetoga Save i svoga strica, Svetog Petra Cetinjskog, svjedok Hristovog vaskrsenja.

– Njegoš je cetinjski pustinjak i lovćenski tajnovidac. Tako je već napisano na njegovoj ikoni. Njegoš je i svoj život proveo u službi kosovskog zavjeta. To naročito potvrđuje njegov čuveni stih: „Nada nema više ni u koga, do u Boga i u svoje ruke. Nadanje se naše zakopalo, na Kosovu, u jednu grobnicu“. Njegoševo tumačenje Kosova kao grobnice, jeste direktno vezano za Hristovu grobnicu u Jerusalimu – ističe Amfilohije.

Na pitanje „Politike“, očekuje li da će na majskom Saboru SPC među vladikama biti otpora prema Njegoševoj kanonizaciji, Amfilohije kaže da, koliko on zna, u našoj Crkvi postoji veoma veliko poštovanje prema Petru Drugom Petroviću Njegošu.  

– Inicijativa je pokrenuta još od 1855. godine, kada su Njegoševi posmrtni ostaci prenijeti sa Cetinja na Lovćen. A što se tiče otpora na majskom Saboru, oko svetaca uvijek ima dilema, još od pamtivijeka. I oko Svetog Petra Cetinjskog je bilo dilema, naročito od austrougarske politike, čak i od mitropolita Stratimirovića – naglašava mitropolit crnogorsko-primorski.

Da podsjetimo, na dnevnom redu Majskog sabora SPC, koji sutra počinje u Beogradu, i trajaće do 3. juna, jedna od najavljenih tema biće prijedlog Amfilohija da SPC proglasi velikog pjesnika, državnika i vladiku  svecem.

(Politika/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog