Region

Brisel: Novi sastanak premijera Srbije i Kosova

BEOGRAD - Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači i visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton sastaju se danas u Briselu. Tema razgovora biće sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine, koji je parafiran 19. aprila.

Premijer Dačić rekao je, uoči puta, da je zvanični Beograd parafirao plan u Briselu i da plan implementacije treba napraviti što prije.

Dačić je rekao i da očekuje da taj plan bude napravljen do kraja nedjelje, jer, kako je rekao, u protivnom, Bundestag neće dati saglasnost da se Srbiji dodijeli datum.

Dva sastanka na nivou radnih grupa posvećena primjeni sporazuma koja su održana u međuvremenu protekla su bez dogovora, mada je šef beogradskog ekspertskog tima Dejan Pavićević rekao da je tokom razgovora prošlog petka došlo do približavanja stavova u vezi sa energetikom i telekomunikacijama.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančič rekla je juče da EU očekuje dijalog o konkretnim koracima koje treba preduzeti da bi se sporazum što prije primjenio.

"Primjena sporazuma je od ključne važnosti za nastavak procesa normalizacije Beograda i Prištine", istakla je Kocijančič i podsjetila da je to važno i zbog uslova koje je Evropski sjavet postavio Srbiji kako bi ove godine počela pregovore o pridruživanju EU.

Evropska komisija je u aprilu preporučila Savjetu da otvori pregovore sa Srbijom, ali će konačnu odluku donijeti šefovi država i vlada zemalja članica EU 28. juna u Briselu, i to na osnovu ocjene o napretku u sprovođenju sporazuma.

(RTS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog