Svijet

Merkelova i dalje najuticajnija žena svijeta

Više od polovine liste najmoćnijih žena američkog poslovnog magazina "Forbs" su Amerikanke, ali prva dva mjesta rezervisana su za Nijemicu i Brazilku.

U godini kada se bori za treći kancelarski mandat, Angela Merkel (58) najuticajnija je žena svijeta osmi put za 10 godina, otkako se objavljuje lista, treći put zaredom. Slijedi je predsjednica Brazila Dilma Rusef (65).

Najuticajnije Amerikanke su Melinda Gejts, supruga milijardera Bila Gejtsa, koja sa njim vodi Fondaciju "Bil i Melinda Gejts", američka prva dama Mišel Obama, bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton.

Među visoko pozicioniranim poslovnim ženama je i Meg Vitmen, direktorka kompanije "Hjulit Pakard", direktorka "Fejsbuka" Šeril Sandberg i "Jahua" Marisa Majer.

Pjevačica među atraktivnim pridošlicama na listi je i Peng Lijuan, popularna kineska pjevačica, supruga novog predsjednika Si Đinpinga. Ona se smatra najznačajnijom prvom damom Kine od vremena supruge Mao Cedunga.

Ali, godišnja lista magazina "Forbs", koja uključuje uticajne žene u mnogim sferama, od politike do zabave, rangirajući ih prema "novcu, medijskom prisustvu i uticaju", donosi i niz novih lica, odražavajući trend svjetskog jačanja ljepšeg pola. Neke od njih predvode milijarde vrijedne poslove, bore se za važna društvena pitanja, kreiraju nove trendove.

Među novim damama na listi izdvaja se, u vrijeme napetosti na Korejskom poluostrvu, nova predsjednica 15. najveće svjetske ekonomije Južne Koreje Park Geun Hje. Žena koja je sa 22 godine postala prva dama Južne Koreje, kada je metak atentatora namenjen njenom ocu, tadašnjem predsjedniku, pogodio njenu majku, dospjela je odmah na 11. mjesto.

(Novosti/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog