Svijet

Njemačka i Kina za okončanje "solarnog rata"

BERLIN - Njemački kancelar Angela Merkel i njen gost kineski premijer Li Kećijang založili su se danas za okončanje ''solarnog trgovinskog rata'' između Evropske unije (EU) i Kine, kazavši na zajedničkoj konferenciji za novinare da su oboje za slobodnu trgovinu, javio je Rojters.

Kada je riječ o uvozu tehnologije za solarnu energiju, EU želi da ocarini jeftini uvoz iz Kine, a kineska strana je, navode njemački mediji, već najavila direktne pregovore s Briselom.

Pored toga, EU optužuje Kinu da na njeno tržište ide sa dampinškim cijenama kada su u pitanju i proizvodi vezani za mobilnu telefoniju, što Kina negira.

Merkelova je rekla da će Njemačka učiniti sve što može kako bi spriječila da ti trgovinski sporovi eskaliraju do toga da EU uvede Kini kaznene uvozne takse. Kina je, napominje Rojters, bila zaprijetila da će preduzeti kontramjere.

Merkelova i Kećijang su danas potpisali seriju poslovnih sporazuma i kazali da bi trgovinski spor EU i Kine nanio štetu objema stranama i da od toga nijedna ne bi imala koristi.
Kećijang je kazao da je Kina zainteresovana za dijalog i za dogovor o tom kako riješiti spor.

Ranije danas, kineska strana je saopštila da će sutra imati neformalne razgovore sa Evropskom komisijom kako bi riješili pitanje solarnih panela i bežične opreme.

Što se tiče političkih pitanja, Kećijang je kazao da je Kina otvorena za svako rješenje sirijskog problema koje bi bilo prihvatljivo za sve strane u tamošnjem sukobu.
Situaciju u Siriji, on je ocijenio veoma kompleksnom, ozbiljnom i alarmantnom, preneo je Rojters.

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog