Svijet

BDW otvara vrata Muzeja savremene umjetnosti poslije 6 godina

BEOGRAD - Otvaranje BDW Dizajnparka-a, ekskluzivnih izložbi osme Beogradske nedjelje dizajna koje prate ovogodišnu temu “Inovacije2”, biće upriličeno u utorak, 4. juna u 17 h u Muzeju savremene umetnosti na Ušću.

Predstavljanjem desetak izložbi iz cijelog svijeta, posjetioci će takođe dobiti jedinstvenu priliku da zavire u skoro zaboravljeni prostor važne institucije kulture od nacionalnog značaja u Beogradu, koja ne radi već šest godina, i privremeno otvara vrata samo za pet dana Dizajnparka. Ulaz je besplatan za vrijeme trajanja izložbi, od utorka do nedjelje, a izložbe i stručne radionice u muzeju samo su dio festivala koji će trajati do 9. juna.

Beogradska nedjelja dizajna je prvi veliki događaj koji će biti organizovan u Muzeju savremene umjetnosti od kada je započeo rekonstrukciju još 2008. godine. Zgrada se nalazi na Novom Beogradu i svrstava se među najzanimljivije primjere moderne muzejske arhitekture u svetu. Proglašen za kulturno dobro 1987. godine. Od svog osnivanja, MSUB je svoju izlagačku politiku zasnovao na predstavljanju najznačajnijih umjetnika, razdoblja, pokreta i tendencija jugoslovenske, srpske i strane umetnosti 20. vijeka, a posjetioci će u okviru BDW-a imati priliku da vide vrhunske izložbe svjetskih dizajnera, specijalno priređene samo za pet dana trajanja Dizajnparka-a.

Čuvena izložba “Greek Monsters” je nastala na osnovu autentičnih ilustracija grčkog studija Beetroot za knjigu “Neshvaćena čudovišta grčke mitologije”. Izložba se sastoji od grafita i skulptura, koji se najbolje gledaju putem "augmented realiti" tehnologije. Dušan Reljin, čuveni srpski fotograf sa adresom u Njujorku, koji radi sa najpoznatijim svjetskim zvijezdama, predstaviće svoje najnovije fotografije pod naslovom 10/10, dok će austrijski dizajner Thomas Feichtner srpskoj javnost dozvoliti rijedak i dragocjen pogled iza kulisa dizajnerskog stvaralaštva. Nova švajcarska zvijezda Adrien Rovero će izložiti instalaciju sa “custom made” hoklicama u nacionalnim bojama Srbije, dok će jedan od najuticajnijih svjetskih stvaralaca moderne ilustracije, ukrajinsko – danski umjetnik Sergej Svjatčenko, predstaviti sopstvenu modernu viziju života preko deset metara visokim kolažima rađenim specijalno za centralnu odaju muzeja. Avangardni njemački “high-tech studio” KramWajshar će javnost upoznati sa digitalnom instalacijom inspirisanom njihovim spektakularnim istraživanjima budućnosti tehnologija, a naša umetnica i dizajner Dejana Kabiljo, koja živi i radi u Beču, će predstaviti svoju instalaciju zlatne fotelje od vojnih restlova JNA, premijerno prikazanu u Milanu. Češki studio Okolo će kreirati magičnu sobu muzeja sa poetičnim eksperimentom istorije modernih ogledala, a priliku da pokažu svoju kreativnost će dobiti i najbolji domaći dizajneri u okviru nagrađene izložbe Creative Space Serbia pod pokroviteljstvom SIEPA-e. Na kraju, švajcarsko - poljski inovator materijala Oskar Zieta u MSUB donosi svoju FIDA tehnologiju pumpanja čelika, kojom pravi stolice, mostove, pa čak i rotore za vetar, dok se Mađarska predstavlja malim nacionalnim paviljonom pod imenom "Tekuća sadašnjost".

Vrata Muzeja savremene umjetnosti će biti otvorena 4. juna za sve posjetioce od 17 do 20 časova, a svečanom otvaranju BDW-a će prisustvovati predstavnici državnih i kulturnih institucija, diplomatskog kora, autori izložbi i svjetske zvijezde iz cijelog spektra kreativnih industrija - brendinga, dizajna, arhitekture, izdavaštva oglašavanja, mode, novih medija, filma, preduzetništva i kulture - predavači na konferenciji BDW 2013 koja se održava na istom mjestu od 6. do 8. juna.

(Frontal)
Komentari
Blog