BiH

SIPA provjerava finansijske izvještaje dvije bh. institucije

ISTOČNO SARAJEVO - Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ dostavila je Tužilaštvu BiH provjerene revizorske izvještaje o finansijskom poslovanju za 2011. godinu za četiri institucije BiH, dok je postupak provjere za još dvije u toku, potvrđeno je Srni u Sipi.

"U konkretnim slučajevima Sipa je postupala po zahtjevima Tužilaštva BiH, vršeći provjere da li neki od propusta, koje je uočila Kancelarija za reviziju prilikom revizije finansijskih izvještaja pojedinih institucija, ima obilježja krivičnog djela propisanog Krivičnim zakonom BiH", rekla je Srni policijski službenik Sipe Kristina Jozić.

Ona je naglasila da svaki izvještaj podnesen Tužilaštvu BiH ne rezultira otkrivanjem krivičnog djela, odnosno pokretanjem krivičnog postupka, već u mnogim slučajevima konstatovanjem nepravilnosti sa elementima disciplinske ili prekršajne odgovornosti.

Iz tih raloga, kaže ona, preuranjeno je javno iznositi koje institucije su predmet provjera i kakvi su rezultati.

Odsjek za sprečavanje i otkrivanje finansijskog kriminala i korupcije u Sipi postupa po zahtjevima i naredbama Tužilaštva BiH gdje, na osnovu podataka i saznanja koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz nadležnosti Suda BiH, tužilac otvara i vodi istragu.

Revizori su u 2011. godini dali negativno mišljenje za tri ministarstva na nivou BiH, te mišljenje s rezervom za šest institucija na nivou BiH.

Negativna mišljenja dobili su Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica. Budžeti ova tri ministarstva iznosila su 355 miliona KM, što je čak 40 odsto ukupnog budžeta BiH za 2011. godinu.

Izvještaji za ova ministarstva prepuni su podataka o nenamjenskoj potrošnji višemilionskih sredstava za reprezentaciju, telefon, vozila, putne troškove, te informacija o neadekvatnom provođenju javnih nabavki i netransparentnog zapošljavanja.

Slične zamjerke u revizorskim izvještajima nađene su i u šest institucija, među kojima su i Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH, koje su dobile mišljenje s rezervom.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog