Banjalučka razglednica

Banjalučka razglednica: Basdans II dio

Sedam godina prošlo je od kako se „Basdans“ ponovo pojavio pred banjalučkom publikom (3. jula 2006.).

Piše: Mišo Vidović

Fotografije: Slobodan Rašić-Bobara  

Prošlo je i sedam dana od kako sam u ovoj rubrici, između ostalog podsjetio i na „povratnički“ koncert benda, a dan-dva nakon objavljivanja teksta javio se i  Drago Burazer, čije sam fotografije sa koncerta u julu 2006. godine, objavio u prošlom nastavku ove rubrike.

-U prilogu je  moja pjesma koju sam napisao u dahu, i koja sadrži pjesme   Basdansa u jednoj pjesmi. Nisam to nikada do kraja dao do znanja nikome iz benda, samo sam Neši i Zdeni malo nagovijestio...A nisam nikada objavio tu pjesmu...Radi se o pjesmi u kojoj su nazivi svih pjesama Basdansa, onih najizvođenijih - napisao je nekadašnji izvršni producent-mendžer Drago Burazer. Drago je u prilogu poslao i fotografiju sa bendom nakon koncerta iz 2006. godine, za koju napisa „da zauzima značajno mjesto u mom uredu i domu“. A evo Dragine pjesme:

   Vidjeh sliku

na njoj, Caki i ja

i ljudi iza nas

svi s rukama gore

Vidjeh naša sretna lica          

i rekoh sebi tada

   Budi siguran

da u Banja Luci koja ima Jedno nebo

i dalje Basdans Momci igraju

jer im Bezgrešni ne mogu ništa

     budi siguran

da Obična djevojka noću šeta gradom

i nikoga se Ne plaši

jer je prate Pogledi Basdansa               

a njeno Prašnjavo srce joj govori

Uzmi čovjeka kog zaslužuješ

      budi siguran

da neki novi Čovjek od kamena

pjeva Budi moja pjesma  

i pita se Kaži gdje je ljubav

a onu koju je pitao

Kakve suze tebi trebaju

više ne zove Vrati se...

 


A tome da je banjalučki fotograf i fotoreporter Slobodan Rašić-Bobara bio „kandidat“ da uradi fotografije za prvu ploču - album „Basdansa“, pisao sam u prošlom nastavku ove  rubrike. Inače, Rašić je svojevremeno kroz objektive „olympusa“, „canona“, „nikona“ zabilježio brojne koncerte i nastupe benda, fotografisao je pojedinačno članove benda, a fotografije, kao ilustracije uz novinske tekstove, između ostalog, objavljivao i u tadašnjim specijalizovanim muzičkim  časopisima, ali  i u omladinskoj štampi, dnevnim listovima i novinama. Ovom prilikom objavljujem nekoliko fotografija Slobodana Rašića-Bobare.

A ovom prilikom još jedno podsjećanje. Osim što je iskazivao zavidan autorski rad, frontmen „Basdansa“Nenad Matejić tih osamdeseth godina, bavio se i novinarstvom. Kao novinar - saradnik banjalučkog dnevnog lista „Glas“, pratio je zbivanja na muzičkoj sceni. “Uspjela gitarijada 84“ naslov je teksta koji je Matejić objavio u prije dvadeset i devet godina u „Glasu“-a izvještaj je sa finalne večeri ove manifestacije. Kao gost večeri na gitarijadi  nastupio je „Basdans“. Član žirija koji je odlučivao o najboljim bendovima, instrumentalistima, bio je  Denis Gajetić, gitarista „Basdansa“.

 

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog