Tako je u utorak Vladimir Putin demantovao blogere koji su minulih dana pisali da su se Vladimir i Ljudmila venčali u crkvi početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Vladimir Putin je u utorak novinarima TV kanala „Raša tudej“ rekao da smatra da je pravilno i pošteno to što su Ljudmila i on saopštili javnosti da su se rastali.

Neosporno je da su se Ljudmila i Vladimir, pogotovo na početku Putinovog prvog mandata, redovno pojavljivali zajedno u pravoslavnim hramovima na proslavama pravoslavnih praznika. To je brzo uočeno, jer Putinov predhodnik Boris Jeljcin nije imao bliske odnose sa vrhom RPC.

Nema sumnje da je jačanju popularnosti Putina doprinosilo i to što je on javno govorio da je pravoslavni vjernik. U mnogim intervjuima Putin je govorio da ga je majka krstila, a oni koji su vidjeli ruskog predsjednika u sportskim pozama mogli su da primjete da stalno nosi krst. Prvi strani političar koji je javno rekao da je Putin iskreni vjernik bio je nekadašnji njemački kancelar Gerahd Šreder.

Ćerka bivšeg gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, skandalozna TV novinarka Ksenija Sobčak, rekla je ovih dana TV kanalu „Dožd“ da su se Ljudmila i Vladimir vjenčali u crkvi devedesetih godina peošlog vijeka. To je vrijeme kada je Putin radio kao pomoćnik Sobčaka zadužen za međunarodnu saradnju.

Upravo zbog toga mnogi su povjerovali u pisanje nekih blogera koji su „podsjećali“ da su se Ljudmila i Vladimir davno vjenčali u crkvi. Pitanje kako će se njegov razvod odraziti postavili su novinari ruskog državnog telekanala „Raša tudej“, kojeg mnogi doživljavaju kao propagandnu TV stanicu koju je Kremalj osnovao zbog boljeg inforisanja strane javnosti.

Vladimir i Ljudmila su se službeno vjenčali 28 jula 1983. i tada je Putin bio major KGB, tako da je logično da se nije mogao vjenčati u crkvi. Tek kasnije kao i kod mnogih drugih oficira KGB probudila mu se ljubav prema religiji. On je kao predsjednik i kasnije premijer često govorio u tandemu sa ruskim patrijarsima o potrebi jačanja ruske porodice, jer je Rusija uz SAD rekorder po broju razvoda. U Rusiji je najveći broj djece koju majke ostave i odreknu ih se odmah po rođenju.

Što se tiče Putina, njegove ćerke su odrasle i već su završile fakultete.

(Novosti/Frontal)