Samo kod nas

Studenti Medicinskog fakulteta uče na livadi

Medicinski fakultet u Banjaluci podstanar je već godinama u Zavodu za zapošljavanje u centru grada. Zgrada nema upotrebnu dozvolu a ne zna se ni njena ukupna površina. Preciznih podataka nema jer nije riješen ni imovinsko-pravni status nad cijelim objektom.

Zgradu u centru Banjaluke vlasnik, Zavod za zapošljavanje procijenio je na 2.600.000 maraka. Medicinki fakultet, prema ugovoru o zakupu, plaća objekat veličine 1401 kvadratni metar, navodi se u revizorskom izvještaju o poslovanju Zavoda za zapošljvanje RS. Međutim, u prijavi za porez na nepokretnosti navodi se da je objekat površine 1972 kvadratna metra.

Posjedovni list pokazuje da je zgrada jos veća. Prema tom dokumentu poslovni prostor obuhvata 2830 kvadrata. Da apsurd bude jos veći, Zavod u svojoj pomoćnoj evidneciji osnovnih sredstava navodi da je objekat veličine 3568 metara kvadratinh.

U pojedinim dokumentima zgrade uopšte i nema! Zemljišno-knjižni izvadak pokazuje da studenti ustvari uče na livadi. Građevinskog objekta u tom dokumentu nema već je na toj lokaciji evidentirano zemljište povrsine od 3081 kvadrata.

Na to sve predstvanici Zavoda ovlaštenim revizorima su pokazali neovjereni kuporodajni i ugovor o građenju čime praktično nisu mogli dokazati da su vlasnici većine objekta koje danas Zavod smatra svojim. Revizori nisu išili u detalje ali nije jasno i kako Zavod naplaćuje kriju Medicinskom fakultetu za nešto što formlano-pravno ne može dokazati da je njegovo vlasništvo.

Naknade i pomoć radnicima mimo pravilnika

Revizori su od direktora Zavoda zatražili da pokrene procedure kako bi se utvrdilo stvarno vlasništvo nad zemljištem i objektima kako bi se regulisao njihov status.Revizori zaključuju da nisu mogli procijeniti vrijednost imovine niti njihov imovinsko pravni status. Zavodu su bez obzira na sve dali mišljenje s rezervom.

Revizorima je zasmetalo i to što se zaposlenim u Zavodu jednokratno isplaćivala pomoć u ukupnom iznosu od čak 117.000 maraka. Riječ je o “božićnicama” i dodacima za novogodišnje praznike. Najveci dio novca podijeljen je kao pomoć radnicima povodom dana Zavoda. I ovdje revizori konstatuju da ove naknade nisu isplaćene u skladu s internim pravilnicima.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog